Srbija i Balkan

Vanredni nadzor: Dečak K.K. nije trpeo vršnjačko nasilje, "Ribnikar" ostaje škola

Potvrđena saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvete i Ministarstva za brigu o porodici
Vanredni nadzor: Dečak K.K. nije trpeo vršnjačko nasilje, "Ribnikar" ostaje škola© AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

U osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" nije bilo vršnjačkog nasilja nad K.K. (13), saopšteno je iz Vlade Srbije posle obavljenog vanrednog inspekcijskog nadzora u ustanovi u kojoj je maloletnik u masovnoj pucnjavi usmrtio deset učenika i čuvara škole.

Na ovaj način su potvrđena saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvete i Ministarstva za brigu o porodici da K.K. nije trpeo vršnjačko nasilje.

"Upravo zato molimo sve medije da se prema ovoj informaciji odnose sa dužnom pažnjom i da ne objavljuju neproverene i nepotvrđene informacije, jer se time nastavlja proces traumatizacije dece i roditelja", navodi se u saopštenju.

Takođe, doneta je odluka da Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" ostaje škola. Ona će biti rekonstruisana i tokom procesa rekonstrukcije biće izgrađen memorijalni deo u znak sećanja na decu i školskog čuvara, koji su svakoga dana u toj školi pokazivali izuzetnost, navodi se u saopštenju. 

Da podsetimo, dečak je kobnog jutra 3. maja, sa prethodno pripremljenim nacrtima škole i spiskom dece za odstrel, ušao u školu gde je upucao dvoje dežurnih učenika a potom čuvara škole koji se isprečio, da bi potom ušetao u učionicu za istoriju gde je ranio nastavnicu i nastavio da puca po učenicima.

Pucao je iz očevog pištolja, zbog čega Tužilaštvo V.K. sumnjiči za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. Protiv majke M.K. vodi se pretkrivični postupak, kako bi se utvrdilo da li je zanemarivala dete.

K.K. (13) ne može da bude krivično odgovoran za ubistva koja je počinio jer nije navršio 14 godina. Trenutno je smešten u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu gde psihijatri rade opservacije i različita testiranja kako bi utvrdili uzroke nezapamćene tragedije.

image