Srbija i Balkan

Predsednik IO SNS o ministru Basti: "NATO ološ da začepi usta"

Samostalni istupi ministra privrede izgleda da su odnose u vladajućoj koaliciji doveli do tačke ključanja
Predsednik IO SNS o ministru Basti: "NATO ološ da začepi usta"© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Srpski ministar privrede, kontroverzni Rade Basta, svojim istupima je do usijanja doveo odnose sa kolegama iz vladajuće koalicije, o čemu svedoče i poslednje reakcije predsednika Izvršnog odbora SNS-a Darka Glišića.

Spektar tema u koje se Basta razume prilično je, izgleda, širok - pa se tako ministar privrede, koji se proslavio tražeći sankcije Rusiji, ovog puta fokusirao na tekuće proteste protiv nasilja.

"Predsedniče Vučiću, hapsi bagru koja tuče narod na protestima i novinare. Građanski rat nam ne treba, dovoljno problema imamo. Živela Srbija", naveo je Basta na svom Tviter nalogu u subotu, sva je prilika, aludirajući na incident koji se dogodio tokom protestne šetnje istog dana, kada je povređen jedan američki građanin.

Na ovaj njegov tvit žestoko je, preko medija, odgovorio Glišić.

"Taj NATO ološ da začepi više jednom ta svoja crvena, gubava usta. Ti su uhapšeni, a kakav je lopov, trebalo je i on i njegova crvena bagra zajedno sa njima", poručio je glavni operativac naprednjaka.

Basta, izgleda, zbog putovanja u Ameriku i posete Stejt departmentu (koja je sudeći po objavi na Tviteru završena juče) nije imao vremena da se bavi reakcijama na svoj tvit, te je Glišić ostao bez replike.

Ali to predsednika Izvršnog odbora SNS nije sprečilo da još jednom istakne šta misli o ministru privrede izabranom sa liste SPS-Jedinstvena Srbija.

"Izađi mala, izađi mala! Šta je, Rade, maca pojela jezik? Jak si izgleda samo u dodvoravanju onima koji ne misle dobro Srbiji. Ako nedostaje snage, pozovi Dačića, Palmu, siguran sam da će ti u pomoć pritrčati i Srđan Milivojević, Marinika Tepić. Javi se, NATO ološu", izazvao ga je Glišić.

Bivši profesor fizičkog obrazovanja, nekadašnji policajac i kikbokser, koji je svojevremeno pozivao na ukidanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra, u žižu javnosti je došao pre nekoliko meseci, kada je ničim izazvan, mimo odluke vlade zatražio uvođenje sankcija Rusiji.

Bez obzira na žestoke kritike, kako naprednjaka, tako ranije i socijalista i pripadnika Jedinstvene Srbije koji se ovom prilikom nisu oglasili, Basta nije odustao od svog antiruskog stava, pa se tako, kako su "Večernje novosti" objavile prošlog meseca, i delegaciji Međunarodnog monetarnog fonda pohvalio da u vladi lobira protiv Rusije.

Takvo "otimanje kontroli" partija s čije je liste izabran za ministra, ozbiljno mu je, prema pisanju ovog lista zaljuljalo fotelju, pa je ministar spoljnih poslova i lider socijalista Ivica Dačić istakao za "Novosti" da su svi dužni da se pridržavaju zvaničnog stava države, a naročito ministri.

I Pokret socijalista osudio je Bastinu izjavu i zatražio od premijerke Ane Brnabić da ga odmah izbaci iz Vlade jer je "MMF-u dokazao da je nedisciplinovan, antidržavni neznalica".

"Ovom lošem i sramnom kadru Jedinstvene Srbije i SPS nije mesto u vladinom timu, već pripada Đilasu i njegovoj NATO pešadiji. Pozivamo premijerku da odstrani ovog nesposobnog ratnog huškača i odbrani čast i ugled institucije koju vodi", naveli su oni tada.

Nije to bio Bastin prvi nastup protiv Rusije, jer je i ranije isticao da "naša zemlja već plaća visoku cenu neuvođenja sankcija protiv Rusija i da to postaje neodrživo" i pozivao ostale kolege u vladi da ga podrže. I tada su se njegovi stranački partneri ogradili od ovih izjava.

I još tada je Basta uspeo da iznervira Glišića koji je istakao da "pojedini ministri lupetaju gluposti, što je vrhunski neodgovorno".

"Aj, bavi se malo svojim poslom za promenu, uzmi nešto radi. Probaj da se baviš onim što je tvoj posao, do tad se nisi time bavio uopšte, drugi moraju da rade tvoj posao", poručio mu je u to vreme Glišić.

image