Srbija i Balkan

Ministar privrede: Srbija da uvede sankcije Rusiji

Rade Basta koji je ranije osuđivao "rusku invaziju" , čestitao imenovanje Kristoferu Hilu i pozivao na ukidanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra, sada poziva na uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji
Ministar privrede: Srbija da uvede sankcije Rusiji© FOTO TANJUG/ Ministarstvo privrede/ Đorđe Krstić

Proaktivnost ministra privrede Radeta Baste koja se prvi put pokazala kada je ničim izazvan, još sa funkcije direktora "Beogradskih elektrana" zatražio izgradnju nuklearke u Srbiji u saradnji sa SAD i EU, opet se manifestovala, tako što se, i to opet iz čista mira, jutros probudio dosetivši se da od Vlade Srbije zatraži da se izjasni o uvođenju sankcija Rusiji.

"Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne o ovom pitanju", požalio se i zatražio ministar Basta.

Kao zemlja koja je i sama kroz istoriju bila suočena sa sankcijama i čiji je narod trpeo teške ekonomske posledice, kaže on, Srbija sankcije nije ranije uvela nadajući se da će se sukobi okončati, da će prevladati razum i da će dve strane konačno sesti za pregovarački sto.

"Nažalost, sa protokom vremena suočeni smo sa jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvek stradaju male države i usled globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima", izvestio je javnost ministar Basta.

On tako kolegama iz Vlade Srbije savetuje da donesu jedinstven stav o tome u kom pravcu će zemlja ići dalje.

"Od početka rata osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, ali istovremeno štitimo nacionalne interese u odnosima sa Ruskom Federacijom. Zbog toga se u prvi mah nismo pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplikuje, a zapadne zemlje oštro zameraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama", dodaje Basta.

Basta inače, tako, s vremena na vreme voli da javnost počasti pokojim svojim antiruskim "smatranjem". Malo, malo, pa u medijima, ili čak preko sajtova institucija kojima rukovodi isplivavaju rusofobne poruke čoveka odgovornog za privredu zemlje.

U anale je već ušlo njegovo bizarno obraćanje kada je putem sajta "Beogradskih elektrana" poručio da je "ruska invazija na Ukrajinu pokazala da model vojne neutralnosti u Evropi više nije održiv i da je to pogrešan koncept" i posavetovao Srbiju da bi partnere trebalo da potraži na Zapadu.

"Potrebno je što pre brz prelazak na čistu energiju koji je važan ne samo zbog borbe protiv klimatskih promena već i dobro rešenje da se smanji energetska zavisnost od Rusije. Srbija mora da se okrene sebi i svojim interesima i što pre ulaže u svoju energetsku bezbednost kroz gasnu diversifikaciju… Energetika je jedno od ključnih pitanja ekonomije i spoljne politike i ranije sam pozivao Vladu da se ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana i uputi poziv SAD i EU radi otvaranja naučno-istraživačkog centra za nuklearne tehnologije u saradnji sa Institutom u Vinči", prosvetlio je on tada Vladu.

Da zaštiti Srbiju od "malignog ruskog uticaja" Basta je bio spreman na sve, pa je tako, priču o energetici iskoristio i da poruči da "Srbiji nije potreban Srpsko-ruski humanitarni centar za vanredne situacije u Nišu, Srbija ima kapaciteta i znanja da to može sama da ima u okviru MUP-a i stoga ga treba hitno ukinuti".

Jedno je sa sajta javnog preduzeća čestitati imenovanje Kristoferu Hilu na funkciju američkog ambasadora, a sasvim drugo što Basta podučava Vladu o stvarima koje ne samo da nisu oblast njegovog delovanja, već o kojima kao bivši profesor fizičkog obrazovanja, nekadašnji policajac i kikbokser, jednostavno – nema pojma. Uz to je i opasno - jer spoljna politika, ali i nuklearizacija jedne države nisu tema kojom bi trebalo da se bavi jedan master ekonomista. 

Pitanje je samo, zašto se Basta meša u stvari koje ne poznaje?

Jer iako je na funkciju ministra došao sa liste SPS-Jedinstvena Srbija, jasno je da od koalicije koja je najglasnija u svojoj podršci Rusiji i koja Ruse vidi kao Srbiji prijateljski narod, nema podršku za svoje stavove.

Zapravo, obe ove partije automatski su se oglasile ograđujući se od najnovije Bastine ideje.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, inače Bastin kolega iz Vlade ali i koalicije, ponovio je danas da ta stranka čvrsto podržava stav Saveta za nacionalnu bezbednost, ustanovljen prošle godine - "da Srbija osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za nametanje sankcije Rusiji".

"Socijalistička partija Srbije snažno podržava politiku koju javno iznosi i vodi predsednik Aleksandar Vučić, poštujući da je nacionalni interes Srbije i njena budućnost naš prioritet", rekao je Dačić Tanjugu.

Da je saopštenje ministra privrede u u kome se on zalaže za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji njegov lični stav i da to nije stav Jedinstvene Srbije, čiji je on član, momentalno je obnarodovano i iz te stranke.

"Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je više puta ponovio da se uvođenjem sankcija Rusiji od strane Srbije ne bi zaustavio rat u Ukrajini, kao što se nije zaustavio ni sankcijama koje su uvele zapadne zemlje. Jedinstvena Srbija je protiv uvođenja sankcija bilo kome i naš stav je da je rešenje tog problema da rat u Ukrajini prestane sad i odmah i da se problemi reše za pregovaračkim stolom", navodi se u saopštenju Jedinstvene Srbije koje je potpisao predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Na Bastinu izjavu da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji najglasnije je reagovao Pokret socijalista zatraživši od ministra privrede da podnese ostavku.

"Pokret socijalista je pouzdan i hrabar saveznik SNS-a, ali nikada neće ćutati niti podržati novu Zoranu Mihajlović, pa makar se i ona zvala Rade Basta. Sada kada nam je potrebno jedinstvo, Basta traži da Vlada Srbije bude javno podeljen po pitanju njegovog zalaganja za pridruživanje nezakonitim sankcijama protiv Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

"Ako ministar privrede nije stručnjak nego političar, neka ide Đilasu i ostalim dosovacima koji se kao i on zalažu za raskid ekonomskih, bratskih i prijateljskih veza sa zvaničnom Moskvom i ruskim narodom", ističe se u saopštenju Pokreta socijalista.

Posebno je sramotno, ocenjuje PS, što se Basta krije iza leđa predsednika Srbije "kako bi narušio nezavisnost i neutralnost koju Aleksandar Vučić brani i od stranca i od ovakvih domaćih kukavica".

"Očekujemo da Basta svojom ličnom ostavkom u Vladi Srbije pokaže koliko mu je zaista stalo do onoga što traži, ako ne dobije podršku drugih ministara za svoju borbu protiv samostalne i neutralne slobodarske politike naše Srbije", navodi se u saopštenju u kome se ponavlja da je Pokret socijalista protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

image