Srbija i Balkan

"Dan D" u školama: Između raspusta, boravka bez obroka za najmlađe i poklanjanja ocena

Obrazovne ustanove su ostavljene na milost i nemilost sistema, a prosvetni radnici prepušteni sami sebi
"Dan D" u školama: Između raspusta, boravka bez obroka za najmlađe i poklanjanja ocena© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Osvanuo je "Dan D" za sve u obrazovnom sistemu Srbije, dan do kojeg su, prema iznenadnoj odluci Vlade Srbije i šturom obaveštenju Ministarstva prosvete, svi učenici osnovnih i srednjih škola trebalo da dobiju predloge zaključnih ocena.

RT Balkan pokušao je da sazna kako izgleda poslednji dan u školskim klupama pred odlazak na letnji raspust, kako za školarce, tako i za zaposlene u prosveti, kao i za roditelje koji zbog ranijeg kraja školske godine ne znaju gde će sa decom.

"Sutra će deci biti saopšteni predlozi zaključnih ocena. Ko je zadovoljan zaključnom ocenom, nije u obavezi da više dolazi u školu, s obzirom na to da je redovna nastava završena. U školi će biti organizovane dopunska, dodatna nastava i vannastavne aktivnosti koje se završavaju do 11. 30 časova. Učenici koji uz konsultacije sa učiteljima žele i imaju osnova da poprave ocene biće obavešteni o rasporedu popravljanja ocena. Molimo vas da se izjasnite da li će vaše dete dolaziti u školu u narednom periodu i da li ima potrebe za produženim boravkom", poruka je koju su dobili roditelji najmlađe dece školskog uzrasta pojedinih beogradskih škola.

Informaciju prati i podatak da će u produženom boravku sva odeljenja biti spojena, što podrazumeva da će dežurni učitelji koji će brinuti o njima smenjivati, kao i da ishrana nije obezbeđena. U pojedinim školama neće biti rada u dve smene.

"Učitelji nisu dobili smernice kako da animiraju decu u boravku, kako da iskoriste vreme. U odeljenju mog deteta će 68 odsto mališana ići i u školu i u boravak do 20. juna, 30 odsto će pohađati samo vannastavne aktivnosti, bez boravka. Zato nam nije jasno što nisu mogli da im naruče hranu za te dve nedelje, kad se već zna tačan broj prisutne dece", objašnjava nam jedna majka.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija u razgovoru za RT Balkan ponavlja da su pravilnici i uputstva prema kojima treba da postupaju nejasni.

"Niko nas nije konsultovao. Moramo danas da damo predlog zaključnih ocena, odeljensko veće će ih kasnije verifikovati. Posle današnjeg dana, učenici koji su zadovoljni predloženim ocenama ne moraju da dolaze, ali mogu da pohađaju različite radionice. Takođe, ekskurzije, priprema male i velike mature biće ostvareni kako je ranije dogovoreno", objašnjava on.

Markov napominje da je glavni problem sa onim đacima koji su rešili da još malo zagreju stolicu.

"Većina učenika je već ranije znala koje će ocene imati na kraju, ostalo je jako malo onih kojima se ocena lomi, to je jedan do pet učenika po predmetu. Međutim, njima niko nije rekao da ne mogu da odgovaraju u nedogled i da mogu da popravljaju ocene sve dok ne budu zadovoljni. Suočavamo se sa nerealnim očekivanjima i đaka i roditelja. Nekima je naglo skočio `apetit`, ali i samo uputstvo ministarstva je sugerisalo da se učenicima navuče veći prosek", kaže predstavnik prosvetara za naš portal.

Naglašava da su pojedini profesori koji su iz revolta svima zaključili petice.

U unutrašnjosti su đaci realniji

Vesna Jerotijević, član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, za RT Balkan ističe da je situacija u unutrašnjosti Srbije malo drugačija, ali podjednako konfuzna.

"Škole su ostavljene na milost i nemilost sistema, a prosvetni radnici su prepušteni sami sebi. Sva je sreća da su deca realna i korektna, pa su uglavnom saglasna sa predlogom ocena. Ovde će jako malo dece ići u boravak jer kod nas servisi baka i tetka još funkcionišu, a roditelji razmišljaju da je bolje da im se deca igraju kod kuće, a ne u školi. U starijim razredima je nekolicina đaka koja će se opredeliti za popravku ocena, tako da je nama, makar ovde u Čačku, ostalo da se borimo uglavnom sa birokratijom", podvlači ona.

Jerotijević naglašava da nije dobro što smo deci ostavili da sami odlučuju da li žele ili ne žele da dolaze u školu.

"Klinci su svesni da su dobili kredibilitet koji im ne pripada. A ako deca ne dobiju jasne granice i smernice, ona se osećaju zapostavljeno, misle da o njima niko ne brine, postaju uplašena, zbunjena i nezadovoljna", zaključila je naša sagovornica.

Srđan Slović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" za RT Balkan naglašava da će u Domovima učenika srednjih škola svim učenicima na raspolaganju biti ishrana, smeštaj i dežurstva dokle god budu imali potrebu za tim.

Milićević: Odluka nije ishitrena

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević izjavio je da postoji zakonsko uporište da se školska godina završi dve nedelje ranije, kao i da će đaci imati priliku da do 20. juna poprave ocene.

"Devedeset pet odsto naučno-nastavnog programa je realizovano. Postoji odstupanje od pet odsto koje je u zakonu dozvoljeno", objašnjava Milićević i naglašava da nije reč o ishitrenoj odluci da se ocene zaključuju 6. juna, ali da nastavnici predlažu zaključavanje ocena, a sa tim upoznaju roditelje i učenike.

image