Srbija i Balkan

Milićević o kraju školske godine: Nastavnicima prosleđeno uputstvo, završeno 95 odsto programa

Nakon donošenja odluke Vlade Srbije prosleđeno je uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je reč o zaključivanju ocena do 20. juna
Milićević o kraju školske godine: Nastavnicima prosleđeno uputstvo, završeno 95 odsto programa© M.M./ATAImages

Vršilac dužnosti ministra prosvete u Vladi Srbije i ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević izjavio je danas da je 95 odsto školskog nastavno-naučnog programa već završeno, kao i da je zbog toga doneta odluka Vlade da školska godina bude okončana 6. juna jer i sam zakon predviđa odstupanje od pet procenata.

"Školska godina završena je ne samo u OŠ Vladislav Ribnikar, već i u ostalim školama jer je postajala bojazan roditelja i u drugim školama i zbog toga je završena školska godina i u njima. Smatram da je ova odluka najbolja moguća, prvenstveno za decu", rekao je Milićević za televiziju "Prva".

On je dodao da odluka o završetku školske godine 6. juna nije samo rezultat njegovog prvog dana boravka u Ministarstvu prosvete.

"Mnogo dugo su se vodili razgovori između roditelja iz škole 'Vladislav Ribnikar' sa predstavnicima državnog rukovodstva i predsednikom. Ti razgovori su bili jako teški, jako mučni, jer su roditelji još na početku tražili da se prekine sa nastavom", napomenuo je Milićević.

Milićević je istakao i da je nakon donošenja odluke Vlade Srbije prosleđeno uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je reč o zaključivanju ocena do 20. juna.

"Nastavnici predlažu ocene roditeljima i učenicima, ukoliko roditelji i učenik nisu zadovoljni ocenom onda se traži modalitet, vreme i način da učenik može da popravi ocenu ukoliko pokaže bolje znanje do 20. juna", napomenuo je Milićević.

Rekonstrukcija škole "Vladislav Ribnikar"

On je objasnio da je odluka Vlade da se započne rekonstrukcija OŠ Vladislav Ribnikar, da jedan deo bude memorijalni centar. U zavisnosti od toga koliko bude trajala rekonstrukcija, tražiće se modaliteti kako učenici mogu na adekvatan način da nastave školovanje.

Kada je reč o smeni direktorke te škole, Milićević ističe da je obavljen inspekcijski nadzor i da je sačinjeno sedam primedbi.

"Sada je na direktorki škole da odgovori na primedbe koje su upućene, a nakon toga će biti doneta odluka koju donosi ministar prosvete", rekao je Milićević.

image