Srbija i Balkan

Kovačević: Pitanje imovine je trajno rešeno Dejtonskim sporazumom

Možda najbitnija stvar koju treba da kaže ispred zgrade OHR-a je ta da u BiH ne postoji visoki predstavnik, ukazao je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH
Kovačević: Pitanje imovine je trajno rešeno Dejtonskim sporazumomwww.globallookpress.com © Borislav Zdrinja/Xinhua

Pitanje imovine Republike Srpske je trajno rešeno Dejtonskim sporazumom, izjavio je za RTRS delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, poručivši da je došao da to izjavi ispred zgrade Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Kovačević je naglasio da se "Srpska nikada neće odreći svoje državne imovine".

"Nikada se neće odreći svojih dobara, reka, voda, svog poljoprivrednog zemljišta, svojih šuma i svega onoga što pripada Srpskoj. To nniko nikada neće moći da nam ooduzme, jer smo to tako, svi zajedno (Srpska, FBiH i BiH, ali i svi oni koji su garantovali potpisivanje Dejtonskog sporazuma) potpisali 1995. godine, da imovina pripada Srpskoj i FBiH", poručio je Kovačević. 

Komentarišući najave visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg u RS ne priznaju, da će "nešto da upute u Parlamentarnu skupštinu", Kovačević ih je upozorio da "nemaju oni šta da šalju u Parlamentarnu skupštinu, jer na osnovu Dejtonskog sporazuma, oni nemaju apsolutno nikakva ovlašćenja u tom smislu".

"Ono što je isto tako bitno da kažem, jeste da Parlamentarna skupština usvaja zakone i donosi rešenja u skladu sa onim što jesu nadležnosti Parlamentarne skupštine, a imovina to svakako nije, jer je imovina rešena Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH, i ona pripada i Srpskoj", poručio je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da je "možda najbitnija stvar koju treba da kaže ispred zgrade OHR-a ta da u BiH ne postoji visoki predstavnik".

"Poslednji visoki predstavnik u BiH bio je Valentin Incko. Poslije Incka niko nije izabran, jer nikada ni za koga nije usvojena relevantna rezolucija u Savetu bezbednosti UN-a, kako Dejtonski sporazum kaže da to mora da se dogodi", istakao je Kovačević. 

S obzirom da se danas održava sednica takozvanog PIK-a, Kovačević je poručio da "ne postoji nikakav PIK, nikakav tref, nikakav razbojnik, niti bilo šta".

"Dakle, postoje institucije BiH, institucije Republike Srpske i one su jedine relevantne, koje mogu da donose odluke. Ako govorimo o imovini jedino što je moguće jeste da se dogovore Srpska i FBiH i da napravimo dogovor da BiH dodelimo određenu imovinu na korišćenje", zaključio je Kovačević. 

PIK traži podelu imovine

Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira (PIK) pozvao je sve političke aktere u BiH da "nastave sa dosadašnjim pozitivnim trendom i iskoriste šansu kako bi podsticali pomirenje i dalji napredak BiH na evroatlantskom putu".

Upravni odbor PIK-a u saopštenj objavljenom nakon dvodnevne sjednice u Sarajevu poziva vlasti da bez odgađanja pristupe rešavanju ključnih izazova, odnosno da odmah postignu konkretne rezultate u sprovođenja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, imajući u vidu da je preporuka za kandidatski status u EU data uz razumevanje da će biti preduzet niz koraka.

U saopštenju je istaknuto da vlasti u BiH, kao što je navedeno u programu "pet plus dva", treba da nađu prihvatljivo i održivo rešenje za pitanje raspodele državne imovine između vlasti na nivou BiH i drugih nivoa usvajanjem zakona na nivou BiH kojim će se urediti to pitanje.

"Rešavanje državne imovine od ključnog je značaja za realizaciju programa 'pet plus dva', što je neophodno za zatvaranje OHR-a, a biće od koristi i građanima BiH zbog toga što će se imovina moći koristiti u produktivne svrhe", navode iz Upravnog odbora PIK-a.

Takođe, poručili su da se BiH i dalje suočava sa krupnim izazovima, uključujući i, kako se navodi, "secesionističke prijetnje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i napore kojima se podrivaju" BiH i njene institucije.

Šta je program "pet plus dva"?

"Politički direktori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira su na sastanku u Briselu 26. i 27. februara 2008. godine utvrdili zahteve koje organi BiH treba da ispune pre zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika", piše na sajtu OHR-a.

  • Prihvatljivo i održivo rešenje pitanja raspodele imovine između države i drugih nivoa vlasti;
  • Prihvatljivo i održivo rešenje za vojnu imovinu;
  • Potpuna implementacija Konačne odluke za Brčko;
  • Fiskalna održivost (promovisana putem Sporazuma o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodelu sredstava UIO-a i osnivanje Nacionalnog fiskalnog veća); 
  • Zaživljavanje vladavine prava (demonstrirano putem usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).

Kako je navedeno na sajtu, "pored ovih ciljeva, Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira je takođe utvrdio dva uslova koje treba ispuniti pre zatvaranja OHR-a".

  • Potpisivanje SSP-a;
  • Pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira zasnovana na punom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma
image