Srbija i Balkan

Frid: SAD nikada nisu bile ovoliko ljute na vladu "Kosova"

Dugoročni izvor problema u odnosima "Kosova" i Srbije dolazi iz Beograda, iz srpskog revanšizma, ali je Kurti uspeo da se posvađa s SAD, ne znam šta je mislio, kaže bivši pomoćnik američkog državnog sekretara
Frid: SAD nikada nisu bile ovoliko ljute na vladu "Kosova"www.globallookpress.com © © Alex Edelman

Svađa s Amerikancima šteti interesima "Kosova", rekao je bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema njegovim rečima, SAD nikada nisu bile toliko ljute na vladu tzv. Kosova i tako nešto je "prilično uznemirujuće".

"Kurti i njegov tim uzeli su američku podršku zdravo za gotovo. Zloupotrebili su američko poverenje na način da će im biti teško da to poprave", rekao je Frid.

On je ocenio da "Kosovo" ignoriše zabrinutost Sjedinjenih Država i deluje na način "koji mi ne ohrabrujemo" dodajući da nikada nije video američku administraciju tako ljutu na vladu "Kosova". Kako je objasnio, američka vlada ohrabrila je Albance na Kosmetu da ne prave problem na severu, ali su ih oni ignorisali, kao i da su rezultati upravo ono na šta su ih upozoravali.

"Inače ne mogu objasniti zašto bi američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer i Gabrijel Eskobar bili toliko iritirani. Pretpostavljam da se njihovi razlozi zasnivaju na tome što je Kurti ignorisao njihova upozorenja i uzimao američku podršku zdravo za gotovo - što je bilo pogrešno i iznenađujuće", rekao je Frid.

On je dodao da je Kurti učinio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić deluje empatično, kao i da nije mislio da je to moguće "s obzirom na to da su Srbi izvor problema, jer oni su ti koji odbijaju da priznaju nezavisnost 'Kosova' i odbijaju da priznaju realnost da ga Srbija više nikada neće imati".

Za Kurtija je dodao i da definiše suverenitet tzv. Kosova na način da se oseća da ne može tražiti ništa osim maksimuma, čime je, kako je istakao, lošu situaciju učinio još gorom.

"Dugoročni izvor problema u odnosima 'Kosova' i Srbije dolazi iz Beograda, iz srpskog revanšizma, dok je Kurti uspeo da se posvađa s SAD. Svađa s Amerikancima šteti interesima 'Kosova', ne znam šta je Kurti mislio", naveo je Frid.

On je istakao i da bi Kurti trebalo da napravi korak unazad i popravi odnose sa SAD jer svaki drugi smer može biti mnogo skuplji. 

Na pitanje kako bi ocenio pristup američke administracije prema tzv. Kosovu i Srbiji, Frid je rekao da su pre ove najnovije eksplozije na severu, SAD razmatrale problem u Beogradu i verovale da bi Albanci s Kosmeta postupno mogli izaći u relativno dobrom stanju.

"Ali treba im partner na 'Kosovu' da pomogne da se stabilizuje sever. Mislim da američka administracija smatra da trenutno nema tog partnera", dodao je Frid.

On je istakao da bi bilo veoma loše da dođe do otvorenog sukoba i da bi Kurti trebalo brzo da deluje kako bi sačuvao barem radni odnos s američkom administracijom.

Frid se dotakao i Rusije i izjavio da Rusi "vole da vide kako se Sjedinjene Države bore protiv 'Kosova', to je dobrodošla vest za Kremlj".

image