Srbija i Balkan

Brnabić: Moja ostavka je na stolu; Vučić: Imaćemo prevremene parlamentarne izbore

Od septembra kreće povećanje plata u prosveti i zdravstvu, kao i povećanje penzija, rekao je predsednik Srbije obraćajući se javnosti i dodao da će svako novorođeno dete do onih starih 16 godina dobiti 10.000 dinara
Brnabić: Moja ostavka je na stolu; Vučić: Imaćemo prevremene parlamentarne izbore© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, samo ostaje da utvrdimo kada će se oni održati, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se javnosti.

On je dodao da se nikada neće desiti da se na ulici preuzima vlast i da se nada da će ipak pronaći sagovornike u onima koji treba da preuzmu veću ozbiljnost i odgovornost, ako ne, onda idemo na izbore.

"Prilično je jasno da se oni nadaju nekim drugim stvarima koje se neće dogoditi i nikad se neće dogoditi da neko na ulici preuzima vlast. Bilo je previše toga za ovu zemlju u prošlosti, sa tim je davno završeno. Mi ćemo da čekamo da se na razgovorima pojave neki s malo više odgovornosti, a ne da rade nešto za neke svoje sitne, stranačke potrebe", rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da će ipak pronaći sagovornike u onima koji bi trebalo da pokažu odgovornost.

"Ako ne nađemo sagovornika - idemo na izbore jer postoje rokovi. Premijerka podnosi ostavku u narodnoj skupštini RS, ja imam obavezu da kao predsednik ponudim mandat. Kada se konstatuje da ne postoji većina, moguće je da neko drugi postigne većinu, naravno. Kada istekne tih mesec dana, predstoje nam ustavni rokovi za održavanje izbora. Ja sam zadovoljan radom Ane Brnabić. Uvek smo spremni da se dogovaramo, ali to nije pitanje nečije partijske volje, nego svih političkih činilaca", naglasio je predsednik.

On je ponovio da prelazne vlade neće biti, "jer za prelaznu vladu je potrebna moja odluka, a takvu odluku neću doneti". To je, kako on kaže, uništavanje i razaranje Srbije i u tako nečemu što je protiv vitalnih interesa Srbije nikada neće učestvovati.

Ističe da su u stanju sve da trpe i tolerišu, da ni na koji način ne ugrozimo demokratska pravila i da nam se ne ponovi 2008. kad neki nisu dozvolili šetnju do RTS-a, pa je ubijen Ranko Panić.

"Mi se klonimo svake odluke države koja bi mogla da dovede do bilo kakve primene fizičke sile nad demonstrantima", rekao je predsednik.

Prethodno, premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da je spremna da u svakom trenutku da ostavku, zahvalila se predsedniku Vučiću na podršci koju joj daje i istakla da smatra da su parlamentarni izbori najbolji način da se nesuglasice reše. 

"Moja ostavka je na stolu, spremna sam da je dam u svakom trenutku", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je razgovarala sa predsednikom Srpske napredne stranke Milošem Vučevićem, kao predsednikom najveće stranke u zemlji i da smatra da su parlamentarni izbori do kraja godine jedini način da se reši kriza.

"Želim da kažem da su izbori jedini način na koji se dolazi na vlast u demokratskim društvima, nasiljem niko i nikada", rekla je Brnabić.

Navela je da su prošle nedelje u poseti Beogradu bili eksperti iz Norveške i da su rekli da je jedna od najgorih stvari koja nam se može dogoditi politizacija tragedije.

"Na žalost, to je upravo ono što se desilo kod nas. Određene političke stranke i političari iz opozicije su organizovali proteste. Na tim protestima u trenucima kada je trebalo da sedimo i razgovaramo zajedno, kao društvo, čuli smo isključivo političke zahteve", rekla je premijerka.

Podsetila je da su zahtevi protesta smena ministra prosvete, smena ministra unutrašnjih poslova, direktora BIA, smena članova REM-a, oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju i ukidanje rijalitija.

"Licemerno je jer su ti ljudi doveli rijaliti programe u Srbiju i zarađivali od njih, stavili te rijalitije u Ustanovu za decu i omladinu Dečji grad i na televizije kao što je B92. Od ta četiri zahteva jedan je u potpunosti ispunjen, to je ukidanje rijaliti programa, ako govorimo samo o jednom rijaliti programu, i to su Pink i 'Zadruga'. Neke druge televizije kao što je Nova nikada nisu ni pomenuli da žele da ukinu svoj rijaliti", konstatovala je premijerka.

Dodala je da je delimično ispunjen taj zahtev, kao i zahtev za smenom, jer je ministar Ružić sam podneo ostavku.

"Ministar unutrašnjih poslova i direktor BIA ne vidim kakve veze imaju sa ovim tragedijama", naglasila je premijerka.

Predsednik Srbije: Povećaćemo plate prosveti i zdravstvu, 10.000 dinara za svako dete

Vučić je rekao da je najveća briga, ne računajući KiM, stopa rasta.

"Imaćemo problema iz mnogo razloga, deo je do uvezenih problema, delom naših. Mi uspevamo da uvećanim prihodima i smanjenim rashodima obezbedimo viši prihod. Ono zbog čega mi postojimo kao izabrani predstavnici je da se staramo o boljem životu građana", dodao je Vučić.

On je najavio da je doneta odluka da se uvećaju zarade u određenim oblastima, i najavio da će plate biti povećane u prosveti i zdravstvu.

"Od prvog septembra, za dva i po meseca idemo na povećanje plata. Pet i po odsto plus od prvog decembra još 10 odsto, što je ukupno 16 odsto", rekao je predsednik.

Kako je dodao, kada se uzme u obzir da je prosečna inflacija između 11,1 i 11,8 odsto, onda je jasno kakav je ovo uspeh.

"Želimo da osnažimo naše učitelje i nastavnike, da pokažemo da brinemo o njima. Obezbedili smo novac", rekao je Vučić.

Medicinske sestre i medicinski tehničari, ukupno 59.128 zaposlenih, od 1. septembra dobiće 5,5 odsto povećanje plata i dodatnih 10 posto u decembru ili januaru, a biće i za druge sektore značajnih povećanja.

Predsednik je rekao da će od oktobra biti uvećane i penzije i naveo da će prosečna penzija će biti 390 evra, što je najveće uvećanje do sada.

"Za naše penzionere, idemo od 1. oktobra povećanje od 5,5 odsto, onda od 1. januara sa dodatnih 14,6 odsto. Sa kumulativno gotovo 21 odsto povećanjem, na onih 23 odsto koliko smo već imali, to je gotovo 44 odsto. Penzija 2012. bila je 204 evra, u januaru 2024. biće 390 evra", rekao je predsednik.

Najavio je i novu meru koja nikada nije doneta, ali kako kaže "smatraju da je važna".

"Po prvi put daćemo po 10.000 dinara za svako dete od prvog dana rođenja do 16. godine i to ide na račun majkama. Ukoliko je samohrani otac u pitanju, on će dobiti taj novac", istakao je predsednik i dodao da je za tu meru izdvojeno 100 miliona evra.

Prema njegovim rečima, prijavljivanje ide od 20. avgusta do 15. septembra, a isplata oko 25. septembra.

"Ukoliko je samohrani otac taj koji se stara o deci, onda će on dobiti taj novac. Ukoliko su staratelji, oni će dobiti taj novac. Ukupno 1.190.000 dece od nula do 16 godina obuhvaćeno je ovom merom", rekao je Vučić.

Hleb Sava biće od petka jeftiniji, najavio je Vučić, koštaće 54 dinara. On je dodao da mora da se ubrza proces smanjenja inflacije, a "molićemo MMF da se ne povećava cena električne energije". Najavio je i dodatnih 100.000 vaučera za odmore vrednih 5.000 dinara.

Vučić poručio Srbima sa KiM: Država Srbija je uvek uz vas

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji predsednik Vučić je rekao da je važno da pozove sve ljude u Srbiji da rade i da se bore.

"Sutra imamo sastanke sa predsednicom Indije, što je ogromna čast. Da kažem našem narodu na KiM da je država Srbija uvek uz njih. Važno je da sačuvamo mir i da razgovaramo sa svima", istakao je predsednik.

Dodao je da je bilo vrlo kompleksnih razgovora o KiM i sinoć i danas, kao i da je razgovarao i sa Stjuartom Pičom.

"Nastaviću od petka do nedelje da razgovaram sa Srbima sa KiM, važno da sačuvamo mir", naglasio je predsednik.

Premijerka: Predato 62.801 komad oružja i više od dva miliona komada municije 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prethodno je predstavila korake koje je Vlada Srbije preduzela posle dve masovne pucnjave, u Beogradu i okolini Mladenovca, ali se osvrnula i na svoj mandat. 

"Svoj posao sam se trudila da obavljam na najbolji mogući način i dala sam sve od sebe", rekla je Brnabić.

Kako je rekla ne misli da je sve bilo savršeno i da su neke stvari mogle da se urade bolje i efikasnije, ali da misli da su rezultati neupitni i jasni i da Srbija nije nikada na ovaj način nije napredovala.

"Mislim da je jedan od mojih najvećih legata elektronska uprava", rekla je ona.

Govoreći o masakru u školi "Vladislav Ribnikar" i masovnom ubistvu u Mladenovcu rekla je da su "nas ove tragedije u potpunosti šokirale".

"Duboko su nas ljudski pogodile, pomerile i zaista duboko promenile. Mislim da ova zemlja ni svako od nas pojedinačno nakon tih i takvih tragedija nikad više neće biti isti kao što je bio pre tog 3. maja. Još jednom želim da izjavim saučešće roditeljima ubijene dece u Beogradu, Malom Orašju, Duboni", istakla je Brnabić.

Ona je predstavila ono što je Vlada Srbije preduzela posle ovih događaja i navela da se radi o pet oblasti: razoružavanje, zapošljavanje dodatnih 1.200 policajaca, osnivanje radne grupe za mentalno zdravlje, izmene Krivičnog zakona i borba protiv vršnjačkog nasilja.

"Uskoro ćemo uputiti taj zakon u skupštinu, pa je onda otvoren za dijalog. Ovaj posao moramo da završimo do 4. avgusta. Počeli smo kontrolu kako lica koja imaju dozvolu drže oružje. Protiv vlasnika oružja podneto je 116 zahteva za podnošenje prijave", istakla je Brnabić.

Izvršena je kontrola 46 streljana, utvrđeno je da dve ne rade savesno, dodala je predsednica vlade.

"U okviru izmene zakona, donete su detaljni predlozi o promeni rada streljana, pooštravanje uslova, za one koji ne ispunjavaju uslove. Cilj je da se broj oružja smanji za 90 odsto. Mi smo razmatrali sa predsednikom da produžimo do kraja juna predavanje oružja", navela je Brnabić.

Radna grupa za podršku mladima je oformljena, i aktivnosti se sprovode zajedno sa svima koji su nadležni, rekla je ona, dodajući da se radi sa najboljim stručnjacima u zemlji.

Dodaje i da se usluge psiho-socijalne podrške deci redovno sprovode.

"Usluge psiho-socijalne podrške svakodnevno se sprovode, a ukupan broj škola u kojima se sprovodi podrška je 13", istakla je Brnabić.

Do sada je predato 62.801 komad oružja, više od dva miliona komada municije, kao i 22.119 komada minsko-eksplozivnih sredstava, rekla je premijerka Ana Brnabić u obraćanju javnosti.

image