Srbija i Balkan

Popuštaju tenzije na severu KiM: Kfor uklonio bodljikavu žicu oko zgrade SO Leposavić

Na glavnoj ulici u Leposaviću, odnosno na prilazima zgradi, ostala je samo metalna ograda na koju su postavljene zastave Srbije
Popuštaju tenzije na severu KiM: Kfor uklonio bodljikavu žicu oko zgrade SO Leposavić© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Pripadnici Kfora, uglavnom iz američkog kontigenta u potpunosti su uklonili žicu oko zgrade SO Leposavić postavljenu desetak dana ranije.

Na glavnoj ulici u Leposaviću, odnosno na prilazima zgradi, ostala je samo metalna ograda na koju su postavljene zastave Srbije.

Istovremeno, vozila specijalnih policijskih jedinica iz Prištine koja su oko zgrade SO Leposavić postavljena još u petak 26. maja, kada su prištinski specijalci uz upotrebu velikih količina suzavca i šok bombi zauzeli zgradu opštine, povučena su iza ove zgrade i ne vide se sa glavne ulice. 

Juče tokom dana vojnici Kfora igrali su sa decom iz Leposavića mali fudbal na trgu ispred zgrade SO, a dan ranije, pripadnici međunarodne misije takmičili su se sa Srbima u nadvlačenju konopca i tesno pobedili rezultatom dva prema jedan. 

Dan ranije, bodljikava žica uklonjena je najvećim delom i ispred zgrade SO Zvečan, a borbena oklopna vozila kosovskih specijalaca povučena su ispred zgrade opštine u prostor iza gde su manje vidljiva.

Pre dva dana vojnici Kfora potpisivali su se na majice maturantima iz Zvečana koji su tokom proslave mature došli do ograde, bodljikave žice i vojnika Kfora.

Na Trojčindan, deca iz Zvečana darovala su vojnike na dežurstvu ispred zgrade SO prazničnim venčićima napravljenim od cveća. 

Sve ovo dešava se, rekli bi se, u okviru opšteg otopljavanja odnosa između Srba na severu Kosova i Metohije i pripadnika Kfora koji su bili prilično zategnutu posle ponedeljka 29. maja kada je ispred zgrade SO Zvečan došlo do žestokih sukoba Kfora i Srba kada je teže ili lakše povređeno 50 Srba i oko 20 pripadnika međunarodne misije. 

Već sledećih dana Kfor je opštine u Zvečanu i Leposaviću okružio bodljikavom žicom, metalnim ogradama, iza žice stajali su kordoni vojnika sa punom ratnom opremom, ali je već posle nekoliko dana bilo vidljivo da se broj vojnika u kordonoma smanjuje, ubrzo su oni na ulici dežurali i bez štitova, bez šlemova, bez dugih cevi. 

Već nekoliko dana posle sukoba u Zvečanu, predstavnici Srpske liste zatražili su pojačano prisustvo vojnika KFOR na raskrsnicama u ovom gradu kako bi se sprečili pripadnici kosovske policije da vozilima ulaze u ulice u kojima su Srbi protestovali i kako bi se izbegle moguće incidentne situacije. Posle ovog zahteva SL, Kfor je svoje patrole i borbena vozila postavio na više raskrsnica u Zvečanu. 

image