Srbija i Balkan

Izbori u Crnoj Gori: Pokret Evropa sad vodi, koalicija "Za budućnost Crne Gore" na trećem mestu

Manja izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova osvojio je Pokret Evropa sad
Izbori u Crnoj Gori: Pokret Evropa sad vodi, koalicija "Za budućnost Crne Gore" na trećem mestu© Зоран Шапоњић

Prema preliminarnim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), a nakon 100 odsto prebrojanih glasova, najbolji rezultat na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojio je Pokret Evropa sad (PES) koji predvodi Milojko Spajić - 26 odsto glasova, ili 24 mandata.

Sledi lista "Zajedno", okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS), Danijela Živkovića sa 23 odsto glasova, to jest 21 mandatom.

Na trećem mestu je koalicija "Za budućnost Crne Gore" - Demokratski front (DF) sa 15,1 odsto (14 mandata), a na četvrtom lista "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" koju čine Građanski pokret URA Dritana Abazovića i Demokrate Alekse Bečića sa osvojenih 13 odsto glasova (12 mandata).

Prema preliminarnim rezultatima CDT, Bošnjačka stranka ima 6,8 odsto glasova, to jest šest mandata, Albanski forum 1,7 procenata (dva mandata).

Albanska alijansa osvojila je 1,5 odsto glasova, to jest jedan mandat, a Hrvatska građanska inicijativa (HGI) 0,7 odsto (jedan mandat).

Za neke od 15 izbornih lista tek sutra će se znati da li su prešle cenzus.

Do 20 sati glasalo je 56,4 odsto birača, ili oko 305.760 građana, saopštio je CDT, što je čak 20 odsto manje u odnosu na parlamentarne izbore od 30. avgusta 2020. godine.

Na izborima je učestvovalo 15 lista, a biračko pravo ima 542.468 građana.

  • 11. jun 2023 • 23:15

    23:15

    Knežević: Bez naše koalicije nema stabilne, evropske Vlade

    Nosilac liste Za budućnost Crne Gore Milan Knežević kazao je da očekuje da će ovaj savez imati 15 poslanika u narednom sazivu Skupštine.

    Naveo je da je ovakav rezultat malo ko očekivao, ali da su ovi izbori pokazali da je "ova koalicija neuništiva".

    "Stabilne, demokratske i evropske Vlade nema bez koalicije Za budućnost Crne Gore", kazao je Knežević i rekao da je ovaj savez spreman za dogovor sa parlamentarnom većinom od 30. avgusta.

    "Želimo stabilnu vladu, ako PES, kako su rekli, neće DPS i Uru u vladi, onda moraju pričati sa koalicijom Za budućnost Crne Gore. Očekujemo da nas PES pozove na razgovore, ili da pozovemo mi njih. Ako PES ima principe, onda ih imamo i mi", kaže Knežević.

    Zahvalio se svim glasačima jer su "pretrpeli spinove i medijsku hajsku da koalicija neće preći cenzus i slično", i podsetio na hapšenje predsednika opštine Budva Mila Božovića što je, kako ocenjuje, bilo direktno mešanje u izborni proces.

  • 23:12

    Živković: Mi ćemo diktirati tempo promena u Crnoj Gori

    Nosilac izborne liste Zajedno (DPS, SD, DUA, LIP), Danijel Živković, saopštio je da je DPS nakon završenih vanrednih parlamentarnih izbora "najjači politički subjekt u Crnoj Gori". 

    Poručio je da bez koalicije na čijem je čelu "nema stabilne, evropske i reformske vlade".

    "Mi ćemo diktirati tempo promena u Crnoj Gori", istakao je Živković.

  • 23:01

    Abazović: Dileme nema ne da nema vlade bez nas

    Lider Ura Dritan Abazović poručio je da je večeras pobedila evropska, građanska i ekološka Crna Gora.

    "Izuzetno smo zadovoljni rezultatom, dileme nema ne da nema vlade bez nas, već je ova koalicija glavna okosnica buduće vlade Crne Gore. Još važnije je da su izbori održani u fer i demokratkoj atmosferi i da je Crna Gora prešla još jednu stepenicu političke kulture", rekao je Abazović.

    Cilj je da radimo kao inkluzivno društvo i da Crnu Goru vidimo u Evropskoj uniji za četiri godine, dodao je.

    Na konstataciju novinara da PES neće u vladu sa Ura, Abazović je rekao da što se lidera tog pokreta Milojka Spajića tiče: "Imaju većinu, pa nek formiraju vladu".

  • 22:51

    Bečić: Stabilne Vlade nema bez koalicije Hrabro se broji

    Nosilac liste "Hrabro se broji" Aleksa Bečić kazao je da su na parlamentarnim izborima osvojili 12 mandata.

    "To je rast od dva odsto u odnosu na predsedničke izbore i najbolji parlamentarni rezultat. Veoma smo zadovoljni. Stabilne Vlade i stabilne parlamentarne većine nema bez koalicije Hrabro se broji", istakao je Bečić.

    Kako je dodao, većina od avgusta 2020. godine ima tri petine poslaničkih mandata.

    "Crna Gora ne treba da brine, mi se zalažemo za inkluzivnost, zajedništvo, Crnoj Gori treba što šira parlamentarna većina", poručio je Bečić.

    Još jednom je ponovio da sa DPS-om neće vršiti vlast u bilo kom formatu.

  • 22:38

    Spajić: Očekujemo da se vlada brzo formira

    Član predsedništva Pokreta Evropa sad Filip Ivanović saopštio je da je PES najjača politička stranka u Crnoj Gori nakon izbora.

    Lider PES-a Milojko Spajić, koga je član PES predstavio kao budućeg premijera Crne Gore, kazao je da je ovo velika pobeda za PES.

    "Uprkos svim pritiscima, zloupotrebom resursa… Zadovoljni smo rezultatom", rekao je Spajić i dodao da PES očekuje da se vlada što pre formira.

    Ističe da će PES razgovarati sa svima koji dele iste vrednosti.

    "Jasno sam se izjasnio sa kim PES neće u koaliciju - sa Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom URA", kaže Spajić.

  • 22:30

  • 22:18

    Ispred prostorija Pokreta Evropa sad pušten je vatromet, a okupljen je veći broj pristalica koje slave izborni rezultat.

    U štabu koalicije Za budućnost Crne Gore, u Srpskoj kući u Podgorici, očekuje se da se obrati neko od lidera.

  • 22:01

    Cemi: PES prednjači u odnosu na DPS

    Prema nepotpunim podacima CeMI, na osnovu do sada 93 odsto obrađenog uzorka, Pokret Evropa sad ima 25,6 odsto podrške, koalicija oko DPS (SD, DUA I LPA) 23,8 odsto, a Za budućnost Crne Gore (NSD, DNP I RP) 14,8 odsto podrške.

    Demokrate i Ura imaju 12,3 odsto podrške, Bošnjačka stranka 6,8 odsto, SNP, Dmos 3,2 odsto podrške.

  • 21:54

    Preliminarni rezultati CDT na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka

    Na 100 odsto prebrojanih glasova Centra za demokratsku tranziciju (CDT) najbolji rezultat na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojio je Pokret Evropa sad (PES) koji predvodi Milojko Spajić - 26 odsto glasova.

    Sledi lista "Zajedno" čija je okosnica Demokratska partija socijalista (DPS) Danijela Živkovića sa 23 odsto glasova.

    Na trećem mestu je koalicija "Za budućnost Crne Gore" - Demokratski front (DF) sa 15,1 odsto, a na četvrtom lista "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" koju čine Građanski pokret URA Dritana Abazovića i Demokrate Alekse Bečića sa osvojenih 13 odsto glasova.

  • 21:48

    Preliminarni rezultati CDT na osnovu 98,5 obrađenog uzorka

image