Srbija i Balkan

Brže do mora: Jedinstvena elektronska naplata putarine u zemljama "Otvorenog Balkana"

Građani Srbije će sa TAG uređajem moći da beskontaktno plaćaju putarinu u Severnoj Makedoniji i Albaniji, a možda i u drugim zemljama regiona
Brže do mora: Jedinstvena elektronska naplata putarine u zemljama "Otvorenog Balkana"© Antonio Ahel/ATAImages

Građani Srbije od ovog leta će moći da izbegnu velike gužve na putarinama u zemljama regiona uz pomoć jedinstvenih TAG uređaja za prostor "Otvorenog Balkana".

Kako je "Novostima" rečeno u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sistem jedinstvene elektronske naplate putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji trebalo bi da počne sa radom od početka jula.

Prema najavama iz resornog ministarstva, građani Srbije koji poseduju TAG uređaje mogli bi da ih prebace na postpejd, povežu sa platnim karticama i koriste u Severnoj Makedoniji već od jula, dok će Makedonci na isti način moći da putuju u Srbiji.

"Putevi Srbije" su u tehničkom delu spremni za povezivanje sa zemljama u regionu i uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine, rekli su u tom preduzeću za RT Balkan.

"Onog trenutka kada i Republika Severna Makedonija u tehničkom delu bude spremna za povezivanje na jedinstveni veb servis za elektronsku naplatu putarine, korisnici će sa istim TAG uređajem moći da prolaze kroz Republiku Srbiju i Republiku Severnu Makedoniju, tako što će se naplata putarine vršiti onlajn sa registrovane platne kartice", naglasili su oni.

U prvi mah to je najavljivano za početak juna, zatim za sredinu tekućeg meseca, ali se sada govori o početku jula, pošto na makedonskoj strani još uvek nisu ispunjeni svi tehnički uslovi za uvođenje tog sistema naplate. Na srpskoj strani, posao je završen još krajem prošle godine. 

"Javno preduzeće 'Putevi Srbije' je razvilo jedinstvenu veb platformu za elektronsku naplatu putarine, koja je 30. decembra prošle godine puštena u rad na teritoriji Srbije i trenutno je namenjena isključivo za putnička vozila građana. Registrovanjem TAG uređaja na veb servis za elektronsku naplatu putarine i uz povezivanje platne kartice, korisnik ne mora da ga dopunjuje. Iznos putarine automatski se naplaćuje sa registrovane platne kartice. Srbija je u tehničkom delu spremna za povezivanje sa zemljama u regionu i uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine", objavili su ranije "Putevi Srbije" u saopštenju.

Dakle, građani koji budu koristili TAG uređaje neće morati da ih dopunjuju, već će im se iznos putarine automatski skidati sa njihovih računa. Njima će takođe biti dostupan listing ostvarenih prolaza i plaćanja.

Vlada Srbije je nedavno rešila da i povoljnijim cenama promoviše korišćenje elektronske naplate putarine. Posle poslednjeg poskupljenja naknade za korišćenje auto-puta, prvi put cene nisu iste za one koji putarinu plaćaju kod inkasanata na naplatnim rampama i onih koji koriste TAG uređaj.

Elektronsko plaćanje putarine putem ENP je jeftinije šest odsto u odnosu na plaćanje na šalteru. Da li će se popusti važiti i u drugim državama zavisi od njihove odluke, kažu u "Putevima Srbije".

"Putevi Srbije" su ranije ove godine objavili detaljno uputstvo za registraciju i korišćenje pogodnosti novog sistema naplate putarine u okviru "Otvorenog Balkana".

Sistem bi trebalo da funkcioniše na isti način u svim državama "Otvorenog Balkana", odnosno i u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Uvođenje elektronskog sistema naplate povećaće bezbednost u saobraćaju

Uvođenje integrisanog sistema elektronske naplate putarine na prostoru "Otvorenog Balkana" uticaće na povećanje bezbednosti u saobraćaju, zato što će vozači manje čekati na naplatnim rampama i manje će se umarati, kaže za RT Balkan Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

"Značajan je uticaj na bezbednost saobraćaja zato što će vozači manje čekati na rampama, a samim tim da će i se manje zamarati", naglašava on.

"Vozači koji čekaju dugo su umorniji i nervozniji, oni voze brže, pretiču i to dovodi do pada bezbednosti u saobraćaju."

To se pre svega odnosi na građane Srbije koji planiraju da letuju u Grčkoj, pošto će njihov put kroz Severnu Makedoniju tokom letnjih gužvi trajati kraće ukoliko budu koristili elektronski TAG za naplatu putarine.

Moguće širenje sistema elektronske naplate putarine i na države u regionu

Sistem zajedničke elektronske naplate putarine mogao bi da se proširi i na druge države u regionu, preneli su domaći mediji. Pregovori o uključivanju u sistem već se vode sa Republikom Srpskom i Federacijom BiH, a interesovanje su pokazale i Hrvatska i Slovenija, prenela je "Politika".

Iz "Puteva Srbije" navode su svim zainteresovanim zemljama u regionu već dostavili uslove pod kojima mogu da pristupe ovom servisu, dodaje taj list i podseća da svake godine granice tri zemlje članice inicijative "Otvoren Balkan" pređe oko 300.000 kamiona.

Za vozače koji do sada nisu imali iskustva sa elektronskom naplatom putarine, TAG je mali elektronski uređaj koji korisnicima omogućava da putarinu plate beskontaktno i bez zaustavljanja. 

Jedan TAG koristi se za jedno vozilo odgovarajuće kategorije, osim kada je reč o prvoj kategoriji u kojoj jedan uređaj može da se koristi za više vozila. On nema vremensko ograničenje i na njemu se nalaze podaci o registarskom broju vozila, kategoriji puta i iznosu plaćene putarine.

Cena uređaja je 2.000 dinara.

image