Srbija i Balkan

RSE: EU predlaže mere protiv Kurtijeve vlade

Predstavnici "Kosova" neće biti pozivani na događaje na visokom nivou, a moguće i da će i ukidanje pristupu fondovima EU
RSE: EU predlaže mere protiv Kurtijeve vlade© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Kabinet visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja sastavio je paket mera usmerenih protiv vlade tzv. Kosova i premijera Aljbina Kurtija, za koje smatra da "nemaju političku volju da preduzmu neophodne mere u pravcu deeskalacije situacije na severu Kosova", prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Postojanje paketa mera potvrdio je i Boreljov portparol Petar Stano za "Juronjuz". 

"Najnovija dešavanja na severu Kosova samo dokazuju da se eskalacija i dalje nastavlja, a to je protiv interesa Kosova i svih ljudi na Kosovu. Podelili smo sa državama članicama EU nacrt mera koje treba preduzeti, ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija", naveo je Stano.

Kako je RSE saznao iz diplomatskih izbora, mere uključuju obustavu slanja pozivnica za događaje na visokom nivou i bilateralne posete "Kosovu", osim onih koje su usmerene na deeskalaciju krize.

Takođe, predlaže se smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za finansijsku saradnju EU koji uključuju članove vlade tzv. Kosova.

Predlaže se i obustava značajnog finansiranja od strane EU, počev od suspenzije odobravanja i implementacije predloga koje je "Kosovo" podnelo na poslednjoj rundi Investicionog Fonda za Zapadni Balkan, kao i suspenzija nekih pododbora između EU i "Kosova" u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Diplomatski izvori iz više država članica su za RSE potvrdili da države članice EU nisu obavezane da sprovedu predložene mere, ali se od njih svakako očekuje da oni iste ispoštuju.

Neki diplomatski izvori su nagovestili da su pojedine države EU "već preduzele neke svoje mere" koje su slične sa nekim elementima u paketu predloga koji je sastavio kabinet Žozep Borelj.

EU je 3. juna od prištinskih vlasti tražila da obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu KiM, da novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnost svoje dužnosti obavljaju u drugim prostorijama, kao i da se novi izboru na severu raspišu što pre.

EU je takođe upozorila da je spremna da preduzme mere protiv onih političara koji odbijaju da preduzmu mere ka smirivanju situacije.

Ove zahteve su šefu prištinske vlade preneli i evropski i američki izaslanici, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar tokom prošlonedeljne posete Prištini.

Kurti je u međuvremenu objavio svoj plan u pet tačaka za smirivanje situacije.

image