Srbija i Balkan

"Euraktiv": Zapadne sankcije protiv "Kosova" izvesne

"Kosovo" bi moglo da ostane bez novca iz EU fondova, vizne liberalizacije i podrške u međunarodnim organizacijama
"Euraktiv": Zapadne sankcije protiv "Kosova" izvesne© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

"Kosovo" bi uskoro moglo da se suoči sa sankcijama evroatlantske zajednice, reklo je nekoliko visokopozicioniranih diplomatskih izvora za "Euraktiv", dok je albanski premijer Edi Rama otkazao sastanak sa prištinskim premijerov navodeći najavljene sankcije kao razlog.

"Evuraktiv" je od izvora iz "uticajne treće države" saznao da SAD i EU pripremaju niz sankcija protiv tzv. Kosova. Takve tvrdnje kasnije su pojačane izjavama Edija Rame i drugih diplomatskih izvora, koji su potvrdili da su sankcije izvesne.

One bi mogle da uključuju zamrzavanje EU fondova, prekidanje procesa vizne liberalizacije i učlanjenja u međunarodne organizacije.

Kako se navodi, zapadne zemlje bi mogle da zauzmu "pasivnu poziciju" naspram kampanje povlačenja priznanja koju sprovodi Srbija, dok bi američko vojno prisustvo u južnoj srpskoj pokrajini bilo umanjeno.

Pominjane su i individualne sankcije protiv pojedinih članova prištinskog rukovodstva, ali bi takve mere bile korišćene samo u "najgorem mogućem scenariju", navodi briselski portal.

Izvor "Euraktiva" je takođe pozvao opoziciju da podrži pokušaje EU i SAD da "stabilizuju situaciju", kao i da nedvosmisleno kažu da li prihvataju obaveze koje je tzv. Kosovo preuzelo u dijalogu pod posredstvom EU.

Drugi izvor tvrdi da dokument sa navedenim merama postoji i da se "nalazi u cirkulaciji", ali nije potvrdio da li je on zvanično usvojen.

Kurti i Rama je trebalo da se sastanu u Đakovici u sredu kako bi razgovarali o nizu bilateralnih sporazuma, ali je albanski premijer u poslednjem trenutku otkazao posetu. 

On je rekao da je od Kurtija tražio poseban sastanak, kome bi prisustvovali i ministri spoljnih poslova i odbrane i tokom kog bi se govorilo o situaciji na severu KiM, ali da je prištinski premijer to odbio.

"Radio Slobodna Evropa" (RSE) je sinoć preneo da je kabinet visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja sastavio paket mera usmerenih protiv vlade tzv. Kosova i premijera  Kurtija, za koje smatra da "nemaju političku volju da preduzmu neophodne mere u pravcu deeskalacije situacije na severu Kosova".

Mere uključuju obustavu slanja pozivnica za događaje na visokom nivou i bilateralne posete "Kosovu", osim onih koje su usmerene na deeskalaciju krize.

Takođe, predlaže se smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za finansijsku saradnju EU koji uključuju članove vlade tzv. Kosova.

Diplomatski izvor "Euraktiva" tvrdi da bi saradnja sa vladom tzv. Kosova mogla da se nastavi nakon što ona bude preuzela korake koje EU očekuje.

Evropska komisija je odbila da komentariše ove navode.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Petrit Selimi rekao je za "Euraktiv" da "najmanje tri" države članice EU razmatraju zamrzavanje finansijske pomoći i procesa vizne liberalizacije, dok je izvor RSE potvrdio da će odbijanje prištinskih vlasti da ispune uslove "imati posledice po Kosovo i njihov proces evrointegracija".

image