Srbija i Balkan

Ministarka energetike: Ne planiramo povećanje cena struje i gasa

Vlada će se fokusirati na projekte koji mogu brzo da se završe, kao i na dobro upravljanje energetskim kompanijama, poručila je Dubravka Đedović
Ministarka energetike: Ne planiramo povećanje cena struje i gasa© FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

U prvih 100 dana vlade, ministarstvo rudarstva i energetike akcenat će staviti na to da građanima budu topli domovi, rekla je resorna ministarka Dubravka Đedović za RTS.

Ona je navela da je grejna sezona pomerena jer je oktobar bio natprosečno topao, ali da će od sutra radijatori biti topli.

"Toplane su spremne, energenata ima dovoljno, gasna skladišta su puna, ima uglja, sa hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli", poručila je ministarka i pozvala građane da se ponašaju racionalno i odgovorno.

Ona je istakla da je cilj da se podigne efikasnost termoelektrana kako ne bi dolazilo do uvoza struje, a da li će tokom zime biti uvoza energenata, zavisi od toga kolika je proizvodnja, kolika je potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. 

"Naše rezeve su pune energenata, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije. Bitno je da kada možemo - štedimo. Više upaljenih sijalica ne znače nama pojedinačno ništa, a znače za uštedu i sve nas", rekla je Đedovićeva.

Ministarka je dodala da se ne planira povećanje cena struje i gasa, te da Srbija, kao i većina zemalja, subvencioniše i jedno i drugo.

Ona je istakla da će se vlada fokusirati i na projekte koji mogu brzo da se završe, te da su Srbiji potrebne reverzibilne elektrane "jer bez toga nema sigurnosti Srbije".

"Fokusiraću se na to da dobro vodimo naše energetske kompanije, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bismo građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima", poručila je Đedović.

image