Srbija i Balkan

Neposlušni Palmin ministar: Basta neće sam da ode iz Vlade

Srpski ministar privrede sada je pozvao sve članove Vlade Srbije na ulicu da se pridruže protestima "Srbija protiv nasilja"
Neposlušni Palmin ministar: Basta neće sam da ode iz VladeNone © Танјуг / Владимир Шпорчић

Ministar privrede Rade Basta izjavio je da neće dati ostavku i poručio da nadležni moraju da ga smene, prenosi N1. Njegova reakcija usledila je posle izjave  Dragana Markovića Palme, predsednika Jedinstvene Srbije, čiji je Basta član, a koji je rekao da on sledeće nedelje mora da podnese ostavku na mesto ministra privrede u Vladi Srbije ili će biti smenjen.

Srpski ministar privrede, koji se "proslavio" izjavom da "naša zemlja već plaća visoku cenu neuvođenja sankcija protiv Rusije i da to postaje neodrživo", te pozvao na uvođenje istih, sada je pozvao sve članove Vlade Srbije na ulicu da se pridruže protestima "Srbija protiv nasilja".

Marković je, govoreći o izjavi Baste da bi ministri trebalo da budu na protestima, rekao da se Basta ponaša kao da igra za Zvezdu, a navija da pobedi Partizan, te da te njegove izjave više ne mogu da se tolerišu.

"Radim za narod i državu. Od čoveka koji je građanima Srbije rekao pre 10 godina da se patriotizam ne sipa u traktore – toliko. Ništa više neću reći, neka narod sudi na izborima", rekao je Basta nakon što je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma zatražio njegovu ostavku.

On je naveo da je nacionalni interes da nam zemlja bude ujedinjena i dodao da takva može biti samo "ako i opozicija i vlast učestvuju u normalnom procesu".

"Zar je ignorisanje stotina hiljada ljudi na ulicama svakog vikenda normalan proces i nacionalni interes? Mora se razgovarati i rešavati situacija na odgovoran način. Treba dati nacionalnu dozvolu TV Nova, smenimo REM i zajednički izaberimo nove stručne ljude", naveo je Basta i predložio formiranje stručnog tela koje bi ispitalo propuste u radu MUP-a Srbije.

Konstatovao je da je Kosovo bolna tema za sve nas, ali je upozorio da naša zemlja mora imati partnere sa kojima treba da se pregovara.

"Treba da pričamo dole… Pa ne zavisi od Kurtija da nam kiša odnese puteve i mostove. A raspadaju se jer je urađeno kako ne treba. Moj fokus je na boljem životu građanki i građana, razvoju ekonomije i privrede, kao i vladavini prava. To jedino možemo ujedinjeni i sa jasnim ciljem, a to je put u EU, jasno definisanim koracima i odgovornim partnerstvom sa tim zemljama", poručio je ministar privrede.

Dragan Marković Palma je za televiziju Pink kazao da se ogradio od Bastine izjave da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, uz reči da to nije stav ni Jedinstvene Srbije ni SPS.

"Ja sam se sinoć čuo sa mojim koalicionim partnerom, predsednikom SPS-a Ivicom Dačićem i rekli smo da to više ne možemo da slušamo i da trpimo, jer je Rade Basta na mesto ministra privrede predložen sa liste SPS – Jedinstvena Srbija – Zeleni Srbije. U Vladi Srbije treba da postoji demokratija i različita mišljenja, ali ne oko nacionalnih i državnih pitanja i tu je tačka. On je moja ružna prošlost. Videćete šta će se desiti sledeće nedelje", poručio je Marković.

image