Srbija i Balkan

U susret maloj maturi: Spremni testovi za završni ispit

Na maloj maturi, koja će biti održana 21, 22. i 23. juna, učenici mogu da osvoje maksimalno sto poena; u srednjim školama planirano 75.853 mesta za buduće prvake
U susret maloj maturi: Spremni testovi za završni ispit© M. M./ATAImages

Obavezna provera znanja osmaka za kraj osnovnog obrazovanja biće održana od 21. do 23. juna. Trodnevno testiranje počinje ispitom iz srpskog (maternjeg) jezika i književnosti, drugog dana đaci će polagati matematiku, dok je treći dan predviđen za jedan od pet izbornih predmeta koji su odabrali mali maturanti, umesto dosadašnjeg kombinovanog testa.

Prema podacima prosvetnog vrha, ubedljivo najviše đaka se opredelilo za biologiju (38 odsto), zatim za geografiju (29 odsto), istoriju (16 odsto), a najmanje popularni bili su hemija i fizika, za koje se prijavilo devet, odnosno osam posto đaka koji će polagati malu maturu, prenosi "Politika".

Konkursom za upis u srednje škole predviđeno je 75.853 mesta za buduće đake prvog razreda, a generacija osmaka koja će ove nedelje polagati malu maturu broji 66.970 učenika, izjavio je v. d. ministra prosvete Đorđe Milićević.

U srednjem stručnom obrazovanju planirano je ukupno 57.409 prvaka – od čega je 3.782 mesta namenjeno učenicima koji žele da srednjoškolsko obrazovanje steknu po dualnom modelu. Predviđena generacija najmlađih gimnazijalaca mogla bi da broji nešto manje od 18.500 prvaka.

Srednje obrazovanje nije obavezno, a planom upisa u srednje škole uvek bude predviđeno oko deset odsto mesta više nego što ima malih maturanata, a deo osmaka nastavlja školovanje u institucijama koje nisu pod Ministarstvom prosvete, kao što su npr. vojne i verske škole.

Ispit će položiti svi koji izađu na testiranje, ali je 50 poena minimum koji moraju da imaju na osnovu male mature i uspeha iz osnovne škole ne bi li konkurisali za upis u gimnazije i četvorogodišnje smerove srednjih stručnih škola.

Svi testovi su spakovani u sigurnosne kese, zaključani i pod šifrom i neprekidnim video-nadzorom čuvaju se u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Učenici ukupno mogu da osvoje 100 poena – 40 na trodnevnoj proveri znanja i maksimalno 60 na osnovu školskog uspeha, što znači da su šesti, sedmi i osmi razred završili sa svim peticama. Testovi iz srpskog i matematike nose po 14 poena a treći test – 12.

Preliminarni rezultati male mature biće poznati 25. juna a konačni 28. juna.

image