Srbija i Balkan

Vlada dala saglasnost: Osniva se zajednička firma Srbije i Mađarske za gas

Sutra će biti potpisan sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između 'Srbijagasa' i mađarske elektroprivrede MVM oko zajedničkog nastupanja na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju
Vlada dala saglasnost: Osniva se zajednička firma Srbije i Mađarske za gas© ФОТО ТАНЈУГ/ СТРАХИЊА АЋИМОВИЋ

Vlada Srbije donela je rešenje o davanju prethodne saglasnosti na osnivanje privrednog društva zajedničkog preduzeća Srbije i Mađarske za gas - "SERBHUNGAS d.o.o".

"Daje se prethodna saglasnost na osnivanje privrednog društva 'SERBHUNGAS d.o.o'  Novi Sad, Republika Srbija, u skladu sa Odlukom broj 01-04-35/187-9, koju je doneo Nadzorni odbor Javnog preduzeća 'Srbijagas', Beograd, na sednici od 25. aprila 2023. godine", navodi se u rešenju vlade koje je potpisala premijerka Ana Brnabić, a objavio "Službeni glasnik".

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je Tanjugu da će sutra, na Strateškom savetu za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću, biti potpisan sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između 'Srbijagasa' i mađarske elektroprivrede MVM oko zajedničkog nastupanja na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju.

Mali je rekao da će sutra biti potpisan veliki broj sporazuma za dalje jačanje saradnje dve zemlje.

"Mi ćemo potpisati nekoliko veoma važnih sporazuma: za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, a na tome radimo i dodatno kada je PDV u pitanju, u oblasti razvoja putne infrastrukture, zatim u oblasti odbrane i u vezi sa unutrašnjim poslovima. I što je meni posebno važno, potpisaćemo sporazum o izgradnji naftovoda kojim ćemo povezati našu rafineriju u Novom Sadu sa Mađarskom, čime sebi dajemo mogućnost da, osim (naftovodom) 'Janafom' preko Hrvatske, dobijamo sirovu naftu za naše rafinerije preko naftovoda 'Družba', koji ide i preko Mađarske", rekao je Mali.

image