Srbija i Balkan

Milatović uputio inicijativu za podizanje spomenika ubijenom novinaru Dušku Jovanoviću

Jovanović je ubijen hicima iz automatskog oružja 27. maja 2004. godine kada je izašao iz redakcije, a tužilaštvo i policija još nisu utvrdili ko ga je i zbog čega ubio
Milatović uputio inicijativu za podizanje spomenika ubijenom novinaru Dušku JovanovićuGetty © Filip Filipovic/Getty Images

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je Glavnom gradu inicijativu za podizanje spomen-obeležja glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista "Dan" Dušku Jovanoviću, koji je pre gotovo dve decenije likvidiran po izlasku iz redakcije lista.

Jovanović je ubijen hicima iz automatskog oružja 27. maja 2004. godine kada je izašao iz redakcije, a tužilaštvo i policija još nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića.

"Sledeće godine se navršava dvadeset godina od nedužnog stradanja gospodina Duška Jovanovića, jednog od najznačajnijih simbola novinarske profesije i slobodne reči u Crnoj Gori, koji je borbu za bolju i pravedniju Crnu Goru platio životom", naveo je Milatović u inicijativi.

Crnogorski predsednik je istakao da je uvažavajući značaj životnog dela koje je za sobom ostavio Jovanović, uputio inicijativu Podgorici da, preduzme aktivnosti u cilju podizanja spomen-obeležja kojim bi država iskazala poštovanje prema njegovoj hrabrosti da u teškim vremenima bude vesnik slobodne reči i da nikad ne odustane od nje, saopšteno je iz kabineta Milatovića.

Milatović je naglasio i da očekuje da će istražni organi, nakon skoro dve decenije, rasvetliti sve okolnosti vezane za ubistvo Jovanovića i da će, kako je naveo, "naručioci i izvršioci krivično odgovarati za počinjeno nedelo".

image