Srbija i Balkan

"Stari Vujadin" namučio male maturante: Objavljeni rezultati iz srpskog jezika (VIDEO)

Kako su rekli, test je bio srednje težine, a najteže su im pali zadaci koji zahtevaju analizu pročitanog dela
"Stari Vujadin" namučio male maturante: Objavljeni rezultati iz srpskog jezika (VIDEO)© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

U 11 sati završen je dvočasovni test iz maternjeg, odnosno srpskog jezika za buduće srednjoškolce.

Mali maturanti koji su prvi izašli iz školskih prostorija u kojima se polagao prvi od ukupno tri dela male mature, kažu da nije bilo teško.

"Prvo i poslednje pitanje bilo je najteže za razumevanje, a teške su bile i stilske figure. Prvi zadatak je bio biografija Mihajla Pupina, tu smo imali ponuđene rečenice kao odgovore, da zaokružimo jedan tačan od šest ponuđenih. Od otvorenih pitanja imali smo da napišemo zavisnu rečenicu i pitanje sa glasovnim promenama, i da napišemo koji su rod, broj padež", kaže jedan od učenika.

Drugi mali maturant otkriva da su pitanja bila otvorenog i zatvorenog tipa.

"Ono što je meni bilo najteže jeste poslednje pitanje gde je bio tekst, a mi smo trebali da pogodimo iz kog je dela. Mislim da je 'Stari Vujadin", navodi on.

David ne sumnja da će imati maksimalan broj bodova. Kaže da je najviše gradiva bilo iz petog razreda, da su gramatika i književnost bili podjednako  zastupljeni i da je završni test bio lakši od probnog.

I njegov školski drug Uroš ceni da je test bio lakši od probnog, međutim imaće jedan netačan odgovor.

"Pogrešio sam u prvom zadatku. Bio je naveden dug odlomak iz Pupinovog dela 'Sa pašnjaka do naučenjaka' na temu koga je trebalo odgovoriti na pitanje. Toliko sam se zbunio da nisam zapamtio ni kakvo je bilo pitanje, ni šta sam odgovorio, niti sada znam šta je trebalo odgovoriti. Znam samo da mi je ovo netačno, za ostalo se nadam da sam uradio dobro", iskren je on.

I za Lazara srpski nije bio zahtevan, s tim što on ima dodatno pojašnjenje.

"Koliko smo učili, test je bio lak. Konkretno, među zadacima je bilo prilično gradiva koje smo izučavali malo zbog korone, odnosno onlajn nastave. Mene su bunili osmi i deveti zadatak gde je trebalo odrediti vrste rečenice. Nisam hteo uopšte da razmišljam jer sam uvideo da ne znam, već sam preskočio te zadatke i nastavio dalje. Mislim da mi je sve ostalo tačno", rekao je ovaj svršeni osnovac za Blic.

Novosađanima bilo najteže da analiziraju tekst

Polaganje srpskog jezika u novosadskoj Osnovnoj školi "Petefi Šandor" za veliki broj đaka proteklo je bez problema. Kako su rekli, test je bio srednje težine, a najteže su im pali zadaci koji zahtevaju analizu, kao što je drugi zadatak, ali i onaj dvadeseti.

"Nije bilo previše teško, a kao najkomplikovaniji izdvojila bih poslednji, dvadeseti zadatak. Pripremala sam se i u školi i privatno, tako da sam bila spremna, a očekujem da će mi najteža biti matematika", rekla je Nevena.

Đaci su već posle 10 časova, kada su kapije škole otvorene krenuli polako da izlaze napolje. U dvorištu im nije bilo dozvoljeno zadržavanje, a da sve protekne po planu pobrinuli su se nastavnici, ali i školski policajac koji je dežurao u dvorištu.

Kako su dodali, nisu imali problem sa zadacima koji su se mogli naučiti, već sa analizama koje nisu bile dovoljno precizne.

To je bio slučaj i sa Paolinom, koja je iz Rusije došla pre tri godine, a danas polaže maturu na srpskom jeziku, koji i govori bez greške.

"Nije mi bilo teško da polažem, možda pitanja iz književnosti mogu da izdvojim kao najteža, jer pitanja nisu bila za mene dovoljno konkretna. Ipak će mi srpski biti najteži, obzirom na to da mi prirodne nauke idu od ruke, pa će mi matematika i hemija biti lakše. Planiram da upišem Jovinu ili Isidorinu gimnaziju, prirodno-matematički smer i za to sam se dobro pripremala", objašnjava devojčica.

Paolinina školska drugarica Ksenija potvrđuje da je bilo malo težih pitanja iz istorije jezika.

"Pitanja o reformama Vuka Karadžića, nisu teška pitanja, ali se treba setiti. Bilo je pitanje šta se desilo 1947. godine, pa onda imamo ponuđene odgovore na zaokruživanje", dodaje Ksenija, koja je veoma zadovoljna kako je uradila test iz srpskog.

Dobili smo tekst "Od pašnjaka do naučenjaka" a većina odgovora navodno je bila besmislena učenicima, objašnjava Novosađanka.

"Tako da su nas praktično usmerili ka tačnom odgovoru. Za nijansu teži su bili zadaci da zaokružimo ko je autor dela "Aska i vuk" i "Jelena žena koje nema" ali je to bilo teško samo za one koji to nisu pročitali. Teža je naravno bila gramatika gde smo dobili glasovne promene, da odredimo padeže i dopunimo zavisne rečenice", objašnjava buduća srednjoškolka.

Male Nišlije namučio Vuk Karadžić 

Učenici iz Niša kažu da test iz srpskog nije bio težak i da su pitanja bila u rangu onih iz probnog testa. Najviše ih je namučila književnost i pitanje koje se odnosilo na Vuka Karadžića, mada ima i onih koji kažu da su najteže bile vrste reči iz gramatike.

Učenica OŠ "Radoje Domanović" iz Niša kaže da se spremala na pripremnoj nastavi, dve nedelje pre testa i da očekuje dobar rezultat.

"Najteže je bilo 11. pitanje koje se odnosilo na Vuka Karadžića gde je trebalo nevesti neke podatke iz njegove biografije. Dva zadatka sam samo preskočila, očekujem dobar rezultat", navodi ona.

Rešenja testa objavljena su na sajtu Ministarstva prosvete danas posle 12 časova, rekli su iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Sutra će učenici osmih razreda polagati matematiku, a u petak umesto ranije kombinovanog testa, jedan od pet odabranih predmeta, takođe od 9 do 11 časova.

Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto) i na kraju fizika (8 odsto).

Objavljivanje konačnih rezultata rezervisan je za 28. jun, popunjavanje liste želja elektronski i predaje  u osnovnoj školi trajaće od 29 do 30. juna, konačna lista želja učenika biće kreirana 2. jula, a raspodela po školama završava se 3. jula.

image