Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Da li je komandant Kfora dozvolio raspoređivanje Kurtijevih specijalaca na sever

Ambasador Rusije je pozvao Kfor da se vrati svom mandatu koji je definisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN
Bocan-Harčenko: Da li je komandant Kfora dozvolio raspoređivanje Kurtijevih specijalaca na sever© РТ Балкан

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, pozvao je Kfor da vrati svom mandatu koji je definisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, da deluje nepristrasno i obezbedi striktno poštovanje utvrđenog poretka koji predviđa da prisustvo prištinskih specijalnih snaga na severu Kosova mora biti usaglašeno unapred, između ostalog, sa komandom Kfora.

"Hvalisanje  generala NATO zvuči cinično i podrugljivo prema pokrajinskim Srbima. Oni se opravdano nisu složili sa rezultatima pseudoizbora 23. aprila 2023. godine, čak su i zapadnjaci počeli da govore o potrebi ponavljanja glasanja, ali uz učešće Srba", rekao je Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je komentarisao izjavu komandanta Kfora Anđela Mikela Ristuče, koji je rekao da je zahvaljujući profesionalizmu ljudi iz celog Kfora, izbegnut masakr 29. maja.

"Komandant Kfora italijanski general Anđelo Mikele Ristuča je, komentarišući postupke svojih podređenih u Zvečanu 29. maja 2023. godine, kada su do zuba naoružani prištinska policajci i KFOR upotrebili silu protiv Srba koji su mirno protestovali, izjavio da se 'zahvaljujući profesionalizmu' Kfora navodno uspelo da se spreči dalja eskalacija i ljudske žrtve, navodi Bocan-Harčenko.

On je istakao da se Srbi opravdano nisu složili sa rezultatima "pseudoizbra" u aprilu 2023 godine i da su pripadnici Kfora od nekog dobili naređenje da štite tzv. kosovske snage bezbednosti i da rasteraju srpski miting. 

"Pripadnici Kfora, pak, od nekoga su dobili naređenje da zaštite snage bezbednosti kosovskih Albanaca i rasteraju srpski miting. Zar je to put ka deeskalaciji? Pre je obrnuto. Situacija na severu Kosova i Metohije, koji je naseljen Srbima, i dalje je vrlo napeta, nastavljaju se neosnovana privođenja Srba i napadi na civile, uključujući decu. Kfor se od toga distancirao – verovatno je zauzet usavršavanjem svog profesionalizma", kaže Bocan-Harčenko.

Ambasador Rusije je pozvao Kfor da se vrati svom mandatu koji je definisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i upitao da li je general Ristuča dozvolio raspoređivanje tzv. kosovskih snaga bezbednosti u blizini zgrada opština u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

"Pozivamo Kfor da se vrati svom mandatu koji je definisan od strane Saveta bezbednosti UN u Rezoluciji 1244. Da deluje nepristrasno i da obezbedi striktno poštovanje utvrđenog poretka koji predviđa da prisustvo prištinskih specijalnih snaga na severu Kosova mora biti usaglašeno unapred, između ostalog, sa komandom Kfora. Smatramo da bi širu javnost u Srbiji zanimalo da li je general Ristuča dozvolio raspoređivanje snaga bezbednosti kosovskih Albanaca u blizini zgrada opština u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću krajem maja 2023. godine", navodi ruski ambasador.

On je ocenio da je "iskrivljeni pristup NATO pitanjima očuvanja mira dobro poznat".

"Primer za to je dosledan razvoj vojne infrastrukture alijanse u državama istočne Evrope, uz kršenje obećanja, koja su više puta davana ruskom rukovodstvu, i principa nedeljivosti bezbednosti, afirmisanog na najvišem nivou u OEBS", zaključuje Bocan-Harčenko.

image