Rusija

Ambasador Rusije položio venac sovjetskim borcima koji su dali život za oslobađanje Jugoslavije

Rusija danas obeležava dan kada je nacistička Nemačka napala SSSR
Ambasador Rusije položio venac sovjetskim borcima koji su dali život za oslobađanje Jugoslavijewww.globallookpress.com © MFA Russia

Predstavnici ruske ambasade u Beogradu i državljani Ruske Federacije odali su danas počast palim sovjetskim borcima koji su tokom Drugog svetskog rata dali svoje živote u borbi za oslobađanje Jugoslavije od nacizma.

Cveće je tradicionalno položeno kod spomenika Sovjetskom vojniku i Večnog ognja u okviru memorijalnog kompleksa Groblja oslobodioca Beograda. 

U isto vreme, u Subotici je održana akcija "Sveća sećanja", a položeno je i cveće na pravoslavno rusko groblje, na kojem je sahranjeno više od 300 crvenoarmejaca. 

Podsetimo, Rusija danas obeležava Dan sećanja i tuge i odaje počast palim sovjetskim borcima koji su dali život za otadžbinu. Praznik je ustanovljen u znak sećanja na dan kada je fašistička Nemačka napala Sovjetski Savez i počeo Veliki otadžbinski rat. 

Ruska strana je danas odala počast svojim vojnicima sunarodnicima koji su doprineli oslobađanju Jugoslavije od nacizma. 

Uz podršku ambasade Rusije, Ruskog doma, kompanije NIS i Koordinacionog Saveta ruskih sunarodnika u Srbiji, u Srbiji je danas protekao i četvrti Patriotski auto-skup.  

U Nišu, Knjaževcu, Zaječaru, Boru, Zlotu, Paraćinu, Jagodini i Smederevu, učesnici skupa položili su cveće kod spomenika Crvene armije i jugoslovenskih vojnika, sastali se sa lokalnim rukovodstvom i predstavnicima veteranskih organizacija.

image