Srbija i Balkan

Grenel: Kurti ignoriše molbe Bajdenove administracije

Policija tzv. Kosova je počela da izriče opomene svim vlasnicima vozila sa KM tablicama
Grenel: Kurti ignoriše molbe Bajdenove administracijewww.globallookpress.com © Chris Emil Janssen via www.imago/www.imago-images.de

Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ignoriše molbe administracije Džozefa Bajdena u vezi sa odlaganjem primene odluke o preregistraciji vozila.

"Kosovski premijer ignoriše molbe Bajdenove administracije", napisao je Grenel na Tviteru, uz izjavu državnog sekretara Entonija Blinkena koji je rekao da SAD traže potpuno odlaganje primene režima registarskih tablica na (tzv.) Kosovu i da ne vide faznu primenu te odluke.

Prvo opomene, pa kazne

Podsetimo, Vlada tzv. Kosova donela je odluku da će od 1. do 21. novembra za Srbe koji nisu preregistrovali svoja vozila na "RKS" tablice biti izrečena opomena.

Kako je rekao Kurti, od 21. novembra do 21. januara iduće godine važiće mera novčane kazne, dok bi od 21. januara do 21. aprila Srbi koristili probne tablice.

Posle toga, kako je dodao, na KiM neće biti dozvoljene druge registarske oznake osim "RKS", preneo je "Reporteri".

Kurti tvrdi da ova odluka ne znači odlaganje sprovođenja zamene tablica, već da će se taj proces odvijati postepeno, navodi "Koha".

Prema njegovim rečima, "Priština je ovim rešenjem pokazala ozbiljnost da sprovede odluku o zameni tablica i da pruži šansu svima onima koji žele da se integrišu".

Kurti je naveo i da su o novom predlogu obavešteni i ambasadori zemalja Kvinte i EU.

Priština je nameravala da odluku o tablicama sprovede 1. avgusta, ali je na zahtev međunarodne zajednice primenu odložila do 31. oktobra.

Uručena prva opomena za vozilo registrovano na KM tablice

Policija tzv. Kosova je počela da izriče opomene svim vlasnicima vozila sa KM tablicama, uz zahtev da se obrate u bilo koji od centara za registraciju vozila kako bi izvršili preregistraciju na RKS tablice.

Protekle noći uručena je prva opomena za vozila koja nisu preregistrovana sa srpskih registarskih tablica na RKS tablice. Na administrativnom prelazu Jarinje, nekoliko minuta posle ponoći i isteka roka za preregistraciju koji su postavile privremene prištinske vlasti, ukor je uručen vozilu registrovanom na KM tablice kojim je upravljala žena, javio je RTS.

Nekoliko vozača koji su sa kosovsko-mitrovačkim tablicama krenuli sa teritorije Kosova i Metohije ka centralnoj Srbiji rekli su da nisu dobili nikakvo upozorenje.

Srbi sa Kosova i Metohije istakli su da neće primenjivati mere koje su donele privremene prištinske vlasti. 

image