Srbija i Balkan

Na Jarinju do 13 časova izrečeno 40 opomena zbog registarskih tablica

Vozačima koji nemaju RKS tablice policija uručuje opomene, koje će biti izricane do 21. novembra
Na Jarinju do 13 časova izrečeno 40 opomena zbog registarskih tablicawww.globallookpress.com © Festim Beqir

Kosovska policija je danas do 13 sati na prelazu Jarinje uručila 40 opomena vozačima koji su na sever Kosova i Metohije ušli vozilima sa KM tablicama, javio je Kosova pres.

Oni navode i da su duž magistralnog puta Mitrovica - Leposavić - Jarinje na više lokacija primetna vozila Kfora, a pripadnici Euleksa stoje na samom prelazu Jarinje.

I na Brnjaku vozačima koji nemaju RKS tablice policija uručuje opomene, koje će biti izricane do 21. novembra kao prva faza sprovođenja odluke Prištine o preregistraciji vozila, prenosi "Reporteri".

Kurtijeva odluka na delu

U skladu sa novom odlukom privremenih prištinskih institucija, kosovska policija je danas počela da izriče opomene svim vlasnicima vozila sa KM tablicama, uz zahtev da se obrate u bilo koji od centara za registraciju vozila kako bi izvršili preregistraciju na RKS tablice.

Kosovska policija uručila je protekle noći prvu opomenu za vozila koja nisu preregistrovana sa srpskih registarskih tablica na RKS tablice. Na administrativnom prelazu Jarinje, nekoliko minuta posle ponoći i isteka roka za preregistraciju, koji su postavile privremene prištinske vlasti, ukor je uručen vozilu registrovanom na KM tablice kojim je upravljala žena, javlja RTS.

Policija tzv. Kosova na administrativnim prelazima uručuje vozačima sa registarskim tablicama gradova sa severa Kosova i Metohije potvrde da su obavešteni da treba da preregistruju vozilo, a na dokumentu se nalaze i smernice za preregistraciju. 

Nekoliko vozača koji su sa kosovsko-mitrovačkim tablicama krenuli sa teritorije Kosova i Metohije ka centralnoj Srbiji rekli su da nisu dobili nikakvo upozorenje.

Opomenu dobio i vozač Hitne pomoći

Na prelazu Jarinje opomenu je dobilo i vozilo Hitne pomoći.

Vozač ambulantnih kola, u izjavi za Kljan Kosova rekao je da će kod kuće pročitati opomenu koju je dobio.

"Nisam je pročitao, pročitaću kad dođem kući", izjavio je on.

Upitan da li će registrovati automobil na RKS tablice, naveo je da to nije njegov automobil.

Vlasnici automobila sa KM tablicama će biti opominjani, pa novačano sankcionisani sa 150 evra. Od 21. aprila biće dozvoljena vožnja samo sa RKS tablicama. 

"Novom odlukom od 1. novembra 2022. godine svim vlasnicima vozila koji se kreću sa nelegalnim registarskim tablicama biće izrečena mera ukora, uz zahtev da se isti upućuju u Centar za registraciju vozila radi preregistracije na tablice RKS", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini.

Srbi sa Kosova i Metohije ističu da neće primenjivati mere koje su donele privremene prištinske vlasti. 

"Ono što jeste sigurno da Srbi na severu KiM neće prihvatiti te jednostrane odluke i opet pozivamo i Prištinu, ali i međunarodnu zajednicu, koja je uvidela da je napravila grešku i dala podršku da ovaj proces traje dva meseca, pa nakon toga su tražili odlaganje, da se rešenje za ovaj problem, ali i sve ostale probleme traže za pregovaračkim stolom", rekao je Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice.

Komentarišući odluku o promeni tablica na KiM, Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, rekao je da je očigledno da Aljbin Kurti nema nameru da odustane od plana u kojem želi da najdirektnije podriva mir, stvara tenzije i sprovodi neki svoj plan koji podrazumeva Kosovo i Metohiju bez Srba. Kako je rekao, nema ni jednog Srbina koji je spreman dobrovoljno da se odrekne svoje države Srbije, niti da zameni svoje registarske oznake, koje izdaje Srbija.

image