Srbija i Balkan

Vučić: Svi znaju ko se igra rata, Srbija hoće mir

Predsednik Vučić je istakao da nas u narednom periodu očekuje mnogo teških situacija na KiM i da on očekuje mnogo problema
Vučić: Svi znaju ko se igra rata, Srbija hoće mir© Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom otvaranju fabrike sanitarne opreme nemačke kompanije "Hans Groe" u Valjevu.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da svi znaju u svetu ko pokušava da eskalira situaciju, ko se igra, ko šalje one koji ne smeju ni  da postoje po rezoluciji 1244, a to su tzv. Kosovske snage bezbednosti.

"Jeste li im gledali onaj marš u Južnoj Mitrovici, osim što su stavili 'Rej Ban' naočare i glumili velike mangupe, oni nisu u stanju marševski korak da naprave", dodao je poredsednik.

"Znaju svi u svetu ko hoće rat po svaku cenu, Srbija ne želi, ali znaju oni takođe da sve ima svoju meru i granicu. Mi smo dali sve od sebe da se sačuva mir, mi smo spremni na kompromise, to je lepa i dobra reč, kao što je razgovor dobra reč, a ne teranje inata", istakao je Vučić.

Naglašava da nas očekuje mnogo teških situacija, jer je, dodaje, gotovo siguran da će zapadnjaci doći sa nekom genijalnom idejom, da nam oni dostave tekst statuta, a da neće nas ništa da pitaju.

"Kako god da okrenete, očekujem mnogo problema i muka", rekao je predsednik Vučić.

"To nije od juče, velika je nervoza oko situacije u Ukrajini i onda neki misle da mi treba da platimo cenu za njihova neispunjena očekivanja", dodao je.

Što se tiče onoga što je rekla predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko, predsednik Vučić kaže da je njen tekst pažljivo pročitao i naglasio da je to žena koja dobro poznaje prilike na Balkanu.

"Za mene je jedan izraz koji je upotrebila 'mrežno centrični napad', ta sintagma bila posebno važna, i očigledno je da u Rusiji sa pažnjom prate događaje u našoj zemlji. Kada vidite da nešto nema nikakvog smisla i da nema nikakve veze sa nečim racionalnim onda vam je jasno da nešto čudno postoji", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je naglasio da je "naše da se borimo za fabrike, puteve pruge".

Novih 1.000 radnih mesta

"Ovo je ogromna stvar za Valjevo, za celu Srbiju. Kada uradite i brzu saobraćajnicu, kada uradimo železnički čvor, ka Užicu, sve se menja", rekao je predsednik prilikom obilaska fabrike.

"Imaćemo saobraćajnicu koja će da spoji sve sa Beogradom, imaćemo gasovod, to je novi grad", dodao je.

Ističe da će biti do 1.000 zaposlenih do 2027. godine.

"Odavde će da idu česme za sve hotele. Fantastična je kompanija i ovo je jedna od najboljih fabrika. Velika je stvar za nas njihova najava da će ovoliko ljudi da zaposle i vrše obuke. Kada odete u bilo koji hotel, u 80 odsto slučajeva videćete tuševe napravljene u Srbiji", naglasio je predsednik.

Predsednik Vučić je zajedno sa predstavnicima kompanije "Hans Groe" presekao vrpcu, čime je fabrika u Valjevu zvanično puštena u rad.

Fabrika je otvorena u Industrijskoj zoni Valjevo, a pored Vučića prisustvuju i generalni direktor kompanije Hansgrohe Hans Jurgen Kalmbach, ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministar trgovine Tomislav Momirović, ambasadorka Nemačke Anke Konrad i drugi.

image