Srbija i Balkan

Kurti spreman da smanji broj policajaca u opštinama na severu KiM

To bi istovremeno "omogućilo otvorenu i fer kampanju pred vanredne demokratske izbore u ovim opštinama", naveo je premijer privremenih prištinskih institucija
Kurti spreman da smanji broj policajaca u opštinama na severu KiM© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izrazio je u telefonskom razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, spremnost da se prisustvo policije u zgradama opština na severu KiM smanji "postepeno i srazmerno uspostavljanju reda", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kurti je ocenio da bi smanjenje broja policajaca istovremeno "omogućilo otvorenu i fer kampanju pred vanredne demokratske izbore u ovim opštinama", navodi se u jednoj rečenici na kraju saopštenja.

Dodaje se da je u razgovoru bilo reči o neophodnosti deeskalacije situacije u četiri severne kosovske opštine i normalizacije odnosa sa Beogradom kroz primenu Osnovnog sporazuma.

Kurti je rekao da se nada da će aplikacija "Kosova" za članstvo u EU biti razmotrena što je pre moguće, dodaje se u dokumentu objavljenom na sajtu kabineta premijera tzv. Kosova.

Fon der Lajen je nakon razgovora sa Kurtijem na Tviteru navela da je istakla hitnu potrebu za deeskalacijom situacije na KiM i najavila da će tokom dana razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Kurti juče su imali telefonske razgovore sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji je takođe zatražio deeskalaciju.

image