Srbija i Balkan

O nepoverenju Gašiću u četvrtak pred poslanicima; Brnabić: Rezultatima zaslužio mesto

Brnabić je poručila da je Gašić to zaslužio time što je u toku poslednjih deset godina odigrao veliku ulogu u bezbednosnom sistemu Srbije
O nepoverenju Gašiću u četvrtak pred poslanicima; Brnabić: Rezultatima zaslužio mesto© Танјуг Зоран Жестић (STF)

Poslanici Skuptine Srbije nastaviće u četvrtak raspravu o predlogu za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, preneo je Tanjug.

Današnjoj raspravi prisustvovali su premijerka Ana Brnabić i Bratislav Gašić.

Brnabićeva je za govornicom nekoliko puta pomenula da je do sada mnogo puta čula iste agrumente o Gašiću, dodajući da oni nisu utemeljeni.

Premijerka je ponovila da ne podržava smenu ministra policije, niti da smatra da je on odgovoran za tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje.

Brnabićeva je ponovila da je, ukoliko opozicija smatra da Vlada nema legitimitet, spremna da je raspusti i da je njena ostavka, kao i ostavka svih ministara, i dalje "na stolu".

Predsednica Vlade Srbije rekla je da je Bratislav Gašić svojim rezultatima zaslužio mesto ministra unutrašnjih poslova, jer je u poslednjih deset godina odigrao veliku ulogu u bezbednosnom sistemu Srbije, i da je za to vreme ukupna stopa kriminala smanjena za 13,5 odsto u odnosu na period od 2001. do 2012. godine.

Rezultati bezbednosnog sektora od 2012. do 2022. godine, u odnosu na period od pre deset godina, višestruko su bolji, rekla je Brnabićeva, odbacujući napade opozicije.

"Gašića čuvaju rezultati," istakla je Brnabićeva, "a to je zaslužio time što je tokom poslednjih deset godina odigrao veliku ulogu u bezbednosnom sistemu Srbije, kada je krimanal smanjen za 13,5 odsto, odnosno za više od 155.000 krivičnih dela."

Brnabićeva je dodala da je broj ubistava i teških ubistava u tom periodu smanjen za 37,7 odsto, ili za 614 krivičnih dela.

U tom istom periodu, broj pokušaja teških ubistava smanjen je za 29,8 odsto, broj silovanja za 44,6, a pokušaja silovanja za 60 odsto.

Realizovano je, kako je navela, i dvostruko više zaplena droge, odnosno oduzeto je više od 53 tone, u odnosu na oko 22 tone iz ranijeg perioda.

"Koji god konkretan pokazatelj da uzmete, zaplenu droge, organizovanje kriminalnih grupa i njihovo procesuiranje, rezultati su značajno bolji nego za poslednjih deset godina", rekla je ona i dodala da Gašić dobro radi svoj posao, i kao ministar i kao direktor BIA.

image