Srbija i Balkan

Policija tzv. Kosova ne dozvoljava Srbima da pale sveće na Gazimestanu

Danas Srbi na KiM obeležavaju Vidovdan, praznik koji je povećen knezu Lazaru i svim kosovskim stradalnicima

Srbi na Kosovu i Metohiji danas obeležavaju Vidovdan, praznik posvećen knezu Lazaru i kosovskim stradalnicima, ali i svim poginulim za slobodu i veru u svim ratovima kroz vekove.

U manastiru Gračanica Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju a zatim i parastos za poginule ratnike.

U porti manastira okupilo se više stotina vernika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a manastir su tokom liturgije i besede patrijaha nadletali helikopteri.

Obeležavanju su prisustvovali i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, gradonačelnik Trebinja Mirko Đurić, kao i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Liturgije su služene i u drugim hramovima širom KiM.

"Ovde na Kosovu i Metohiji smo u svojoj kući, razumemo odakle dolazimo. I podsećamo svu našu braću i sestre širom sveta na ovu istinu. Kada smo bilo gde drugde, onda smo stranci", rekao je patrijarh Porfirije tokom besede na kraju održane liturgije.

Tzv. Kosovska policija koja je obezbeđivala ulaz na Gazimestanu, nije dozvolila Srbima koji su danas došli da na ovom mestu odaju počast knezu Lazaru i kosovskim junacima unesu bilo šta sa srpskim obeležjima, ali ni da zapale sveće, prenosi "Kosovo onlajn".

Prvi put ove godine, Srbi sa Kosova i Metohije, ali i iz centralne Srbije, Vidovdan nisu obeležili na Gazimestanu, nego u manastiru Gračanica, a ovakva odluka doneta je zbog ozbiljnosti situacije na KiM, loših bezbednosnih procena. Eparhija raško–prizrenska zatražila je od Kfora dodatnu zaštitu za Srbe tokom ovogodišnjeg obeležavanja Vidovdana.

Vučićev sin na liturgiji u Gračanici

Sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danilo, na Vidovdan je posetio Gračanicu gde je prisustvovao liturgiji.

Kako piše prištinska "Koha", Danilo Vučić prošetao je u majici sa natpisom "Predaja nije opcija".

Predsednik o reakciji Albanaca na posetu njegovog starijeg sina Gračanici

Govoreći o tome da je njegov stariji sin Danilo viđen na obeležavanju Vidovdana u Gračanici, Vučić je kazao da je video da su albanski mediji preneli vest o tome, kao i da nosi majicu: "Predaja nije opcija."

"Evo, da im olakšam posao dok je još dole, dok mogu da postupaju tako junački kako postupaju prema svim Srbima, da im kažem da to misli svako od nas Vučića, da to misli najveći deo Srbije i da za nas predaja nije opcija", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je pozvao sve da budu dovoljno odgovorni i pametni. 

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić izjavio je da je težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji, kao i da je tužan zbog činjenice što je prvi put od završetka sukoba na KiM, Vidovdan dočekan bez mogućnosti da parastos bude održan na Gazimestanu.

"Osećanja su pomešana. Sa jedne strane, radost zbog velikog praznika koji danas obeležavamo, sa druge razočaranje zbog situacije u kojoj se trenutno kao srpski narod na Kosmetu nalazimo", napisao je Jevtić na Fejsbuku.

On je dodao da je Vidovdanska deklaracija jasna poruka i poziv na mir i da razum prevlada "kod onih koji bi hteli da nas ponovo uvuku u sukobe".

Stoltenberg: Povratak dijalogu jedini put za napredak

Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je da je situacija na Kosovu i Metohiji bila tema sastanka NATO i da Alijansa nastavlja obavlja svoj mandat u okviru UN na toj teritoriji.

"Pozivamo obe strane da se uzdrže od bilo čega što može da dovede do rasta tenzija i da se odmah vrate dijalogu kojem posreduje Evropska unija, a koji je jedini put za napredak", rekao je Stoltenberg.

Juče je na velikom Vidovdanskom skupu u Gračanici, na kome se okupilo oko 10.000 Srba iz ove i drugih srpskih enklava na centralnom Kosovu, pročitana Vidovdanska deklaracija i poslata poruka da Srbi traže samo mir i slobodu, puštanje iz pritvora uhapšene braće, čija je jedina krivica ljubav prema otadžbini.

image