Srbija i Balkan

Osmani o raspisivanju vanrednih izbora u četiri opštine KiM: 20 posto birača da potpiše peticiju

Na taj način mislim da garantujemo učešće Srba jer bi zahtev morao da dođe od njih, od građana, rekla je predsednica privremenih prištinskih institucija
Osmani o raspisivanju vanrednih izbora u četiri opštine KiM: 20 posto birača da potpiše peticiju© AP Photo/Vadim Ghirda/Танјуг

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da je jedan od najboljih načina za raspisivanje vanrednih izbora u opštinama na severu KiM, potpisivanje peticije od strane 20 odsto birača iz svake od tih opština.

"Mislim da se kroz ovo stvara zakonska obaveza za institucije, ali pokazujemo i političku volju za tako nešto", rekla je Osmani za RTK.

Prema njenim rečima, time se otvara put za "demokratsko učešće kosovskih Srba" na izborima.

"Ovo vidim kao najhitnije pitanje i istovremeno treba da se ulože napori kosovske policije za vladavinu prava na severu, a posebno za kažnjavanje lica koja su učestvovala u nasilju nad Kforom, policajcima i novinarima", navela je Osmani koja je učestvovala na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Podgorici.

Govoreći o mogućnim kaznenim merama Evropske unije, u slučaju da Priština ne preduzme korake ka deeskalaciji, rekla je da se radi na tome da se takve mere izbegnu.

Osmani je i početkom juna za Rojters izjavila da vanredni lokalni izbori na severu KiM mogu da se raspišu, ali da je neophodno da prvo 20 odsto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije.

Ona je tada ocenila da je to "najdemokratskiji način" da se raspišu izbori.

"Na taj način mislim da garantujemo učešće Srba, jer bi zahtev morao da dođe od njih, od građana", rekla je Osmani.

image