Srbija i Balkan

Kurti upoznao policajce uhapšene u Srbiji; Večna zahvalnost Toniju Bleru

Premijer privremenih prištinskih institucija je, po povratku iz Londona, upoznao policajce koje je nedavno srpski sud pustio da se brane sa slobode
Kurti upoznao policajce uhapšene u Srbiji; Večna zahvalnost Toniju Bleru© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se danas sa trojicom policajaca, Rifatom Zekom, Bećirom Sefijem i Mustafom Šemijem, koji su nedavno uhapšeni na teritoriji Srbije, a zatim, odlukom suda pušteni da se brane sa slobode.

"Za Bajram sam kod Bećira Sefe, Rifata Zeke i Šemiju Mustafe, naša tri policajca, koje su 14. juna kidnapovali srpske oružane snage, a Srbija nepravedno držala kao taoce 13 dana", poručio je Kurti na svom Fejsbuk profilu.

On je ranije rekao da je "srećnu vest" o oslobađanju kosovskih policajaca dobio tokom boravka u Londonu.

"Trinaest dana kasnije oni sa porodicama na Kosovu. Upoznaću ih da im se zahvalim na izdržljivosti i da im poželim dobrodošlicu", najavio je danas Kurti u svom saopštenju koje je preneo "Reporteri".

Premijer takozvanog "Kosova" koji je došao u nenajavljenu posetu severu srpske pokrajine, doneo je kosovskim policajcima i bajramske poslastice.

"Slatka baklava za naše policajce na severu zemlje. Zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova, Dželalom Svečljom i njegovim zamenikom, Bljerimom Gašanijem, obišli smo naše jedinice. Visoka stručna obuka je garancija za sprovođenje zakona i za javnu bezbednost koju pruža svim građanima bez razlike. Diskusiju smo nastavili u centru "Belvedere", objavio je premijer privremenih prištinskih institucija.

Kurti je, inače, juče završio svoju treću zvaničnu posetu Ujedinjenom Kraljevstvu, gde su ga, kako se pohvalio, srdačno dočekali i u britanskoj izvršnoj vlasti i u parlamentu.

"Republika Kosovo je uvek zahvalna za nepokolebljivu i neprekidnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva", izjavio je Kurti.

On je objasnio da je predsednica britanskog skupštinskog odbora za spoljnu politiku Ališa Kerns u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva snažno podržala takozvano Kosovo.

"Sa njom sam razgovarao o agresivnim akcijama i napadima na Kfor, kosovsku policiju i novinare na severu zemlje, koje je sponzorisala Srbija, ali i i našem principijelnom i demokratskom stavu za deeskalaciju u čijem središtu je vladavina prava", rekao je Kurti.

Takozvano Kosovo je, kako kaže, srećno što ima mnogo prijatelja u Vestminsterskoj palati.

"Republika Kosovo i njen narod su zauvek zahvalni bivšem britanskom premijeru Toniju Bleru na njegovoj ulozi i rešenosti za humanitarnu intervenciju na Kosovu, koja je konačno zaustavila genocid srpske države nad lokalnim Albancima", napisao je Kurti na svom Fejsbuk nalogu.

On je, kaže, s Blerom "podelio uverenje" da je Kosovo priča o dvostrukom uspehu: intervencije NATO-a i kombinovanja ekonomskog i demokratskog napretka.

image