Srbija i Balkan

Srbija na 65. mestu na Globalnom indeksu mira

U odnosu na prošlu godinu, Srbija je pala za sedam mesta, a na listi evropskih zemalja našla se na 33. poziciji, ispred Francuske i Turske
Srbija na 65. mestu na Globalnom indeksu mira© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Institut za ekonomiju i mir (IEP) objavio je Globalni indeks mira, a Srbija je na 65. mestu kada je u pitanju politička i društvena stabilnost, od 163 analizirane države.

U odnosu na prošlu godinu, Srbija je pala za sedam mesta, a na listi evropskih zemalja našla se na 33. poziciji, ispred Francuske i Turske.

Srbija se našla i ispred tzv. Kosova, koje je, takođe, uvršćeno na listu i zauzima 70. poziciju.

Kada je reč o bivšim jugoslovenskim državama, Slovenija je na osmom mestu, Hrvatska na 14, Severna Makedonija na 38, Crna Gora na 45, a Bosna i Hercegovina na 61. mestu.

"U protekloj godini, 84 zemlje su zabeležile poboljšanje, dok je u 79 zabeleženo pogoršanje mira. Sukob u Ukrajini i posledice toga su bili glavni pokretači pogoršanja mira na globalnom nivou", navodi se u izveštaju sidnejskog Instituta za ekonomiju i mir (IEP).

Na vrhu liste se nalaze Island, Danska, Irska, Novi Zeland i Austrija, dok su na začelju Avganistan, Jemen i Sirija.

Ukrajina je na 157, a Rusija na 158. mestu.

"Evropa ostaje najmirniji region na svetu i u njoj se nalazi sedam od 10 najmirnijih zemalja. Međutim, mir u Evropi se pogoršao tokom prošle godine", piše u izveštaju IEP-a.

Dodaje se da je globalna ekonomska šteta od nasilja prošle godine porasla za 17 odsto, na 17,5 biliona dolara, što je oko 13 odsto ukupnog svetskog BDP-a.

Od 163 zemlje, Srbija se na toj listi nalazi na 60. mestu, a kako se navodi, ekonomska šteta od nasilja prošle godine je iznosila osam odsto srpskog BDP-a.

Prošla 2022. bila je najgora od početka 21. veka po broju žrtava ratova u svetu, 238.000 mrtvih, što je skoro duplo više u odnosu na prethodnu 2021. godinu, navodi se, pred ostalog, u izveštaju IEP.

image