Srbija i Balkan

Dodik odgovorio Stejt departmenu: Pošaljite ambasadora kući i tako pokažite dobru volju

Milorad Dodik je na saopštenje Stejt departmenta odgovorio izjavom da su upravo su "protivustavne" odluke Ustavnog suda BiH najveća pretnja suverenitetu i integritetu države
Dodik odgovorio Stejt departmenu: Pošaljite ambasadora kući i tako pokažite dobru voljuGetty © Mark Wilson

Portparol Stejt departmenta Metju Miler saopštio je da usvajanje Predloga zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u RS ugrožava ne samo vladavinu prava, već i stabilnost, bezbednost i prosperitet BiH.

"Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ove nedelje zakon kojim se traži poništavanje nadležnosti Ustavnog suda u tom entitetu. Ovaj zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine i u suprotnosti je sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", saopšteno je iz Stejt departmenta.

U saopštenju se navodi da, u kombinaciji sa antidejtonskom retorikom nekih lidera Republike Srpske, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih pretnji.

"Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Nastavićemo da za svoje postupke smatramo odgovornim pojedince uključene u aktivnosti koje su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", navodi se u saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u utorak, 27. juna, Predlog zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji RS do donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dodik: SAD pogoršavaju političku klimu u BiH

Sjedinjene Američke Države mogle bi da vrate ambasadora u Sarajevu kući i to bi bio znak dobre volje, rekao je predsednik Republike Srpske povodom poslednje reakcije Stejt departmenta.

Predsednik Republike Srpske izjavio je da i poslednja reakcija Stejt departmenta povreda suvereniteta BiH, za čiji se integritet i suverenitet SAD samo deklarativno zalažu.

"Pitanje funkcionisanja Ustavnog suda BiH je unutrašnje pitanje BiH, definisano Ustavom, koji je grubo prekršen od suda zaduženog da štiti ustavnost", rekao je Dodik upitan da prokomentariše saopštenje Stejt departmenta u kojem navode da se "zakonom koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske krši Ustav BiH", te da, kako smatraju, prkošenje Ustavnom sudu preti ne samo vladavini prava nego i stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu BiH.

Dodik je istakao da je američki ambasador u Sarajevu svojim, gotovo dnevnim izjavama već dovoljno pokvario atmosferu obnovljenog dijaloga u BiH.

"Umesto da u praksi provode ono za šta se samo deklarativno zalažu, SAD paušalnim ocenama u stereotipnim saopštenjima, poput ovog danas iz Stejt departmenta, samo doprinose pogoršanju političke klime u BiH", ukazao je predsednik Srpske.

On je poručio da Republika Srpska ostaje čvrsto privržena očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koji je napadnut od Ustavnog suda BiH.

"Trenutno najveća pretnja suverenitetu i integritetu BiH su protivustavne odluke Ustavnog suda BiH i neodgovorne izjave dela međunarodnih aktera. Umesto suočavanja sa problemom, neguje se praksa zabijanja glave u pesak i lova na veštice. To je praksa koja skoro 30 godina ne daje rezultate. Vreme je da mi u BiH ozbiljno sednemo za sto i tražimo rešenje. SAD bi mogle da vrate ambasadora kući i to bi bio prvi siguran znak dobre volje. Inače ćemo ih smatrati odgovornim za situaciju u BiH", poručio je Dodik, prenosi RTRS.

image