Srbija i Balkan

Mandić: Stabilne vlade u Crnoj Gori nema bez nas, očekujem brz dogovor

Zvanični razgovori o novoj vladi tek treba da uslede, rekao je predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore"
Mandić: Stabilne vlade u Crnoj Gori nema bez nas, očekujem brz dogovor© Amir Hamzagic/ATAImages

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) Andrija Mandić rekao je da očekuje brz dogovor o formiranju nove vlade i da će ta koalicija biti deo nje.

Mandić je rekao da je imajući u vidu kampanju, situaciju na političkoj sceni i stanje pred izbore, jasno da ne mogu biti nezadovljni rezultatom. Kako je naglasio, malo je nedostajalo za 14. mandat, sada ih imaju 13.

"Sve što možemo sa 14 možemo i sa 13 mandata. Sada dolazi na dnevni red realizacija izbornog programa. Pre svega, da sa partnerima iz avgusta 2020. godine formiramo novu vladu", rekao je Mandić.

On je rekao da stabilne vlade nema bez ZBCG, te da je ta koalicija suštinski temelj koji treba da obezbedi stabilnost vlade.

"Ako ne budemo u vladi, bićemo opozicija. U razgovorima sa Evropom sad, pokušaćemo da dođemo do dogovora, a ako ga ne bude, bićemo opozicija i radićemo ono što radi opozicija, trudićemo se da oborimo vladu i idemo na prevremene izbore", kazao je Mandić.

Kako je rekao, kampanja koju je vodio kao kandidat za predsednika države na izborima u martu nastavljena je i pred junske parlamentarne izbore.

"Imali smo najviše opozicione kondicije pa danas imamo i moralno pravo da budemo u poziciji odlučivanja i da pomognemo da se otklone sve one loše stvari koje su bile karakteristične za vladavinu DPS-a", kaže Mandić.

On je rekao da očekuje dogovor i veruje u njega, a ako ne bude tog dogovora, ne veruje da će parlamentarna većina biti stabilna na duže staze.

Mandić kaže da sa predstavnicima drugih stranaka, pa i Evrope sad, ima građansku normalnu komunikaciju. Zvanični razgovori, smatra, tek treba da uslede.

"Vlada treba da uključi i autentične predstavnike manjinskih naroda", kazao je Mandić.

On navodi da je bolje da imamo česte smene vlada, ali da zemlja ide napred, nego da imamo navodno stabilnu vladu, ali da zemlja nazaduje.

Naveo da Srbi u Crnoj Gori, čiji je politički predstavnik, žele najbolje veze sa SAD-om. Nije mu, rekao je, jasno zašto je ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke kazala da "ne doživljavaju ZBCG kao partnera". Kazao je da su već dali obaveštenje da ambasadorka ne treba tako da postupa, te da u Crnoj Gori građani biraju vlast.

Kazao je i da nije slučajno da u Crnoj Gori postoji široka podrška, oko 80 odsto, članstvu u EU.

"Ne znam nijednu partiju koja ne želi da zemlja bude deo EU, jer svi žele da se živi kao u EU, i da poštujemo evropske standarde. Da postižemo dobre rezultate. Pogledajte EPCG, za šest meseci profit je bio 100 miliona, više nego za 15 godina tokom upravljanja nesposobnih ljudi", rekao je Mandić.

On je rekao da Srbi žele dobro Crnoj Gori, ali to ne znači "da treba da na nama iskaljuju bes jer ovde živi narod koji nije tako savitljive kičme".

"Ako se napravi vlada bez ZBCG, onda je jasno da će brzo biti opet vanrednih izbora i da će ZBCG sama imati 41 poslanika da formira vlast", poručuje Mandić.

On je rekao da je prirodno da srpski političari imaju dobre veze sa predstavnicima zvanične Srbije.

"Poznajem ljude i iz vlasti i iz opozicije Srbije, ali ja uvažavam činjenicu da u Srbiji odluke donosi onaj koga je izabrao narod Srbije", rekao je Mandić, navodeći da mu je prirodno da političari iz albanskog, bošnjačkog i hrvatskog korpusa imaju dobre veze sa sunarodnicima iz Tirane, Sarajeva, Ankare i Zagreba.

image