Srbija i Balkan

Burno u Konjicu: Dodik i Helez se raspravljali, Čović traži da stranci odu iz Ustavnog suda BiH

Imamo različite poglede po pitanju BiH, mi smo za to da se stranci ne mešaju, naveo je predsednik Republike Srpske
Burno u Konjicu: Dodik i Helez se raspravljali, Čović traži da stranci odu iz Ustavnog suda BiHwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas posle sastanka sa koalicionim partnerima na vlasti u BiH, da se Republika Srpska ne povlači i da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, javlja Tanjug.

Dodik je novinarima u Konjicu, nakon sastanka čelnika Trojke, HDZ-a i SNSD-a, rekao da su partneri na vlasti u BiH dogovorili da se u narednih desetak dana napravi set rešenja vezanih za evropske integracije koje bi trebalo prihvatiti kao paket.

Istakao je da je na sastanku sa delegacijama Trojke i HDZ BiH, razgovarano o aktuelnim pitanjima, a jedno od njih je i pitanje Ustavnog suda BiH.

"Veoma je važno što sastanak održan na nivou partnera BiH. Razumem partnere, koji prikazuju svoje neslaganje sa tim. NSRS će se boriti za primenu i realizaciju našeg zakona", naveo je Dodik, dodajući:

"Imamo različite poglede po pitanju BiH, mi smo za to da se stranci ne mešaju", naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Dodik je rekao i da BiH nije savršeno društvo.

"U 14 prioriteta EU je i taj da se reši pitanje stranih sudija i reformiše Ustavni sud BiH ", kazao je Dodik i istakao da Republika Srpska neće dozvoliti da Sud i Tužilaštvo BiH deluju selektivno u Republici Srpskoj.

Na sastanku čelnika Trojke, HDZ-a i SNSD-a u Konjicu došlo je i do žestoke verbalne rasprave između ministra odbrane BiH Zukana Heleza (SDP) i lidera SNSD-a Milorada Dodika, piše sarajevski "Kliks".

Povod za raspravu je, prema saznanjima portala, bila reakcija Heleza nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon kojim odbacuje primenu odluka Ustavnog suda BiH.

NSRS je donela Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, nakon što je taj sud izbacivanjem jednog člana promenio Pravila rada tako da odluke može da donosi i bez prisustva sudija iz Republike Srpske.

Helez je reagujući na Zakon rekao da je Republika Srpska izvršila "najgrublji udar na ustavno-pravni poredak države i na Dejtonski sporazum" i dodao da postoje dva scenarija "A" i "B", te pozvao Tužilaštvo BiH i visokog predstavnika Kristijana Šmita da rade svoj posao.

Čović: Više nego koristan sastanak

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas, nakon sastanka delegacija stranaka, partnera na državnom nivou BiH održanom u Konjicu, da se zalaže za Ustavni sud BiH bez stranih sudija.

"Moramo prepoznati sve što nas danas opterećuje, sastanak je bio više nego koristan. Što se mene tiče, ostvareno je ono zbog čega sam došao. Bez razgovora nema rešenja, naše partnerstvo nije još uvek dovoljno jako da može da odgovori na sve izazove", naveo je Čović.

Istakao je da svih četrnaest prioriteta treba ispuniti.

"Teme se ne smeju izbegavati. Kada je evropska budućnost u pitanju, moramo dati odgovor na svih 14 pitanja. Ja nisam tu da nešto podržavam ili ne, ja sam tu da poštujem Ustav, dok ne dobijemo mogućnost da napravimo drugačije rešenje. Mi smo zajedno svesni svih razlika između nas, treba uraditi što pre ono što je najbolje za sve", zaključio je Čović, prenela je RTRS.

image