Srbija i Balkan

Vučić sa premijerima Holandije i Luksemburga: Imamo različite poglede o KiM, znamo šta je naš posao

Predsednik Srbije je domaćin premijerima Holandije i Luksemburga koji borave u poseti Srbiji
Vučić sa premijerima Holandije i Luksemburga: Imamo različite poglede o KiM, znamo šta je naš posao© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa premijerima Holandije i Luksemburga, Markom Ruteom i Gzavijeom Betelom, da je razgovor bio sasvim iskren o ne lakim temama i da im je preneo da je pomalo uplašen zbog situacije na KiM i stepena neodgovornosti koji vidi kod Prištine.

Od tri mere deeskalacije jedna mora zajednički da se sprovede, jednu je Srbija već sprovela, mi smo naš posao uradili", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da zemlje Beneluksa jesu neke od najznačajnijih investitora u Srbiji, te da mu je drago što su Rute i Betel bili iskreni.

"Važno mi je da ljudi u Srbiji znaju da za nas ne postoji laka tema, razgovarali smo o KiM i o drugim temama", kazao je predsednik Srbije.

Kako kaže, njemu ne promiču detalji, ne samo što su oni priznali nezavisnost "Kosova", da se govori o napadu na novinare, a da niko ne govori o upucavanju Srba, kojih je bilo više od početka godine.

Vučić je naveo da ne vidi čak ni nadu da bude formirana Zajednica srpskih opština, iako je Briselski sporazum potpisan još pre 10 godina.

On je podsetio da je Srbija bila brutalno napadnuta od strane NATO-a, od 19 zemalja i to van odluke Ujedinjenih nacija, te da je Srbija navikla na sankcije.

"Govorili smo o problemima u okviru viznog režima, naše vizne politike koju vodimo, mi smo tu nešto uradili u prethodnom periodu", rekao je Vučić i dodao da još po pitanju toga može da se uradi.

Vučić je naveo i da je tema bila i prava LGBT osoba, te da je imenovanje Ane Brnabić samo opravdanje za to što prava nisu veća.

"Predstavnici NVO sa kojima su se Rute i Betel sastali bili su kritički nastrojeni prema meni pogotovo, da ne poštujemo prava LGBT osoba i da ona moraju da budu veća, da 300 dana godišnje se obraćam javnosti, valjda bi trebalo samo da tvitujem i ništa ne radim. Ja sam zahvalio na investicijama, na EU podršci integracijama Srbije, nadam se da će u narednom periodu biti lepih vesti za građane Srbije", kaže Vučić.

Kako je rekao, obećao je da će Srbija dati sve od sebe da se sačuvaju mir i stabilnost, ali da je pomalo uplašen.

"Jer taj stepen neodgovornosti kod nekih nisam video. Razmotrićemo stvari i obavestiti naše partnere o tome", poručio je predsednik Srbije.

Betel upoznao Vučića sa Zelenskim

Vučić je rekao da ga je Betel upoznao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, te da se on trudi da spaja ljude.

Premijer Holandije izjavio je da je važno da se mapa puta sprovede, te da će o tome razgovarati i sa Kurtijem i Vjosom Osmani.

"Treba da se drži do mape puta, da dođe do pune implementacije. O tome smo mogli da razgovaramo sa predsednikom Srbije. Nastavićemo sa tim razgovora. Pokušavamo da budemo od pomoći a ne da sudimo, da se održi ravnoteža oko toga što ko čini", kaže Rute.

Rute je naveo da je molba da se mapa puta sprovede, jer smatra da je to najbolji način da dođe do deeskalacije. 

"Imali smo prvi razgovor i nastavićemo tokom večeri da razgovaramo", rekao je Rute i dodao da su ključni osnovi za razgovor stabilnost i saradnja.

On je kazao da ne može dovoljno da naglasi koliko je važno da i "Kosovo" i Srbija deeskaliraju situaciju.

"Stabilni odnosi su od suštinskog odnosa za izglede obeju zemalja za evropske integracije", upozorio je Rute.

Prema njegovim rečima, važno je da se nastavi putem smirivanja situacije po pitanju migracija. 

"Od suštinskog značaja je da se zaustavi ruska agresija i njen uticaj na našem kontinentu", rekao je premijer Holandije.

"Ovo je i dalje bure baruta"

Betel je kazao da su održani otvoreni razgovori, te da je važno da mogu da imaju razmenu o svim temama i da saslušamo naše partnere.

"Razgovarali smo o tenzijama. Svi znamo, iz udžbenika iz istorije da je ovaj region bio taj gde je počeo Prvi svetski rat, na našem kontinentu, rat pre Ukrajine je takođe bio u ovom regionu. Ono što mi kažemo, ne treba dosta vatre da bi ovde nešto eksplodiralo", rekao je Betel.

On je najavio da će Rute i on sutra posetiti i Prištinu, uz naglasak da su reči dobre, ali su dela još bolja.

"Ovo je i dalje bure baruta. Važno je da se napetosti smire i da se mapa puta poštuje. Treba izbeći eskalacije. Podstakli smo razgovore Beograda i Prištine, potrebne su direktne akcije", kaže Betel.

Vučić je nakon sastanaka organizovao obilazak glavnog grada brodom.

"Posle sastanaka, premijerima Marku Ruteu i Gzavijeu Betelu pokazao sam iz vode naš glavni grad. Razgovarali smo o predstojećem EKSPO2027, koji će Srbiji doneti mnoge projekte i dodatni razvoj", napisao je predsednik na svom Instagram nalogu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sačekala je ranije danas Rutea i Betela na aerodromu "Nikola Tesla".

image