Srbija i Balkan

"Novosti": Uz TAG i u Grčku

Neophodno je da se TAG prekonfiguriše, odnosno veže za platnu karticu
"Novosti": Uz TAG i u Grčku© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/bs

Zajednički TAG za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji već je u funkciji, a očekuje se da se sistemu priključe i Hrvatska, Grčka i Bosna i Hercegovina, pišu "Večernje novosti".

Svi korisnici TAG za elektronsku naplatu putarine u Srbiji, ukoliko putuju u Severnu Makedoniju ili prolaze kroz tu zemlju, mogu da ga koriste na svih devet naplatnih rampi.

Pre toga je neophodno  da urade prekonfiguraciju TAG jer potrebno je da on bude vezan za platnu karticu. Registrovanjem TAG uređaja na veb servis za elektronsku naplatu putarine i uz povezivanje platne kartice, korisnik ne mora da ga dopunjuje. Iznos putarine automatski se naplaćuje sa registrovane platne kartice

"Prekonfiguracija TAG traje do pet minuta i nakon toga se bilo koja naplata putarine naplaćuje sa vaše platne kartice", objašnjava ministar saobraćaja Goran Vesić.

To znači da više nema potrebe da imate novac na svom TAG, čak ni u Srbiji, pošto ćete na isti način plaćati i u našoj zemlji. Ukoliko je neko imao TAG koji nije stigao da potroši, taj novac će biti vraćen na platnu karticu. Na ovaj način brže i jednostavnije može da se prođe kroz Severnu Makedoniju kroz koju inače tokom leta, na dnevnom nivou, prođe 7.000 vozila sa srpskim tablicama.

Postoji mogućnost i za korišćenje pripejd TAG, odnosno bez vezivanja za karticu - ali samo kroz Srbiju.  Ukoliko želite da ga koristite u drugim zemljama, za početak u Severnoj Makedoniji, ta opcija ne postoji.

"Mi smo pripremili jedno mobilno mesto koje se nalazi na poslednjoj naplatnoj stanici u Srbiji, Preševu, na granici sa Severnom Makedonijom, gde svako ko nije stigao i nije znao da to treba da uradi TAG može da prekonfiguriše za pet do 10 minuta", objašnjava Vesić.

Tag postaje operativan pola sata nakon toga.

image