Srbija i Balkan

Incident u Skupštini: Martinović napustio salu nakon negodovanja dela opozicije (VIDEO)

Deo opozicionih poslanika na početku sednice uzvikuje "Odlazi", "Izađi napolje", "Ostavka" i "Lopovi" i tražio da ministar Aleksandar Martinović napusti sednicu
Incident u Skupštini: Martinović napustio salu nakon negodovanja dela opozicije (VIDEO)© Принтскрин/ Јутјуб

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o Predlogu za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, a o tom predlogu će se izjasniti danas u 17 časova.

Poslanici će danas glasati samo o smeni Gašića, posle čega će nastaviti raspravu o predlogu za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Rasprava o Predlogu za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću počela je u četvrtak, 15. juna, a premijerka Ana Brnabić koja je prisustvovala raspravi rekla je da neće predložiti smenu ministra Gašića, jer je radio ozbiljno i posvećeno, te da nema odgovornosti za tragedije koje su se dogodile.

Skupština je prethodno završila raspravu o izveštaju REM-a, kao i o Predlogu za formiranje anketnog odbora koji treba da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Srbiji.

Poslanici će po završetku rasprave o razrešenju Baste glasati o svim tačkama dnevnog reda.

Poslanici Zajedno Nebojša Zelenović i Đorđe Miketić pozvali su građane da se okupe u 15 sati ispred Skupštine jer je najpre procenjeno da će se tada glasati o smeni Gašića.

Sednica Skupštine Srbije danas je počela incidentom, jer su poslanici dela opozicije negodovali kada je u salu ušao ministar Aleksandar Martinović. Rasprava nije mogla da se održi, pa je predsednik Skupštine Vladimir Orlić odredio pauzu.

Sednica je nakon dva sata nastavljena, a Martinović je napustio salu.

Deo opozicionih poslanika na početku sednice uzvikivao je ministru "Odlazi", "Izađi napolje", "Ostavka" i "Lopovi".

Poslanica Tatjana Manojlović je rekla da neće dozvoliti nastavak sednice dok "čovek koji je poslanicima prebrajao decu" ne napusti salu.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić pozvao ih je da omoguće drugim poslanicima da govore, ali je taj deo opozicije nastavio sa uzvikivanjem, u jednom trenutku su ustali sa mesta i okupili se oko poslanika SPS Vladimira Đukića koji je počeo da govori.

"To što sada radite je fizičko nasilje”, poručio je Orlić i pozvao poslanike dela opozicije da se vrate na svoja mesta i da ne prilaze klupama koje nisu njihove i da fizički ne ugrožavaju druge poslanike.

Incident je nastao kada je poslanik koalicije Zajedno Đorđe Miketić snimao salu, u trenutku dok je govorio poslanik SPS-a Vladimir Đukić. Miketiću je tada prišao Života Starčević iz Jedinstvene Srbije koji je pokušao da mu skloni telefon da ne snima. Zbog toga su poslanici opozicije burno negodovali, pa je došlo do koškanja i umalo fizičkog obračuna.

Da podsetimo, Martinović je juče tokom sednice rekao da oni koji nemaju decu kritikuju vlast povodom postupanja u vezi s dva masovna ubistva u kojima je stradao veliki broj dece.

"Hoćete da nabrajam ko od vas niti je u braku, niti ima decu, nego umesto dece hrani kuče, hrani mače, zlatnu ribicu itd. Kako vas bre nije sramota", rekao je Martinović.

Poslanici nisu hteli da sednu na svoja mesta, pa je bilo nemoguće da se rad nastavi.

Poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma razgovarao je sa Aleksandrom Jovanovićem Ćutom.

Marković je rekao da ne može ni on ni bilo ko da fizički izbaci ministra iz sale, jer ga je izabrala parlamentarna većina.

Kome se ne sviđa može da bude na hodniku, a demonstraciju sile ne priznajemo, poručio je Marković.

"Ne može tako da se osvaja vlast, vi šaljete sliku Aljbinu Kurtiju. Ovo nije viđeno nigde na svetu", rekao je Marković dok je opozicija uzvikivala "Napolje".

Iz redova Zavetnika zatražili su od predsednika Skupštine da prekine sednicu i pozove poslaničke grupe na dogovor.

Nakon pola sata skandiranja, Orlić je odredio pauzu i pozvao šefove poslaničkih grupa na konsultacije, nakon čega će sednica biti nastavljena.

Šef poslaničke grupe Zeleno levi klub Radomir Lazović rekao je novinarima, posle konsultacija, da će se nastaviti rasprava o smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

Lazović je rekao da se opozicija vraća u salu, ali da se neće vratiti ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović.

"Kao što smo najavili u sali, nećemo dozvoliti da ljudi koji šire nasilje i mržnju i napadaju ljude, koji nemaju decu u ovom slučaju, da govore u Narodnoj skupštini i zahtevali smo da Martinović mora odmah da ode", rekao je Lazović i dodao da je taj deo opozicije najavio da će ponovo reagovati ukoliko se nešto slično dogodi.

Rekao je i da su zahtevali da se atmosfera relaksira tako što neće samo Orlić predsedavati sednicom već i potpredsednici Narodne skupštine. Tako se i desilo, nakon pauze, sednicu vodi poslanica saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač.

image