Srbija i Balkan

Konjufca: Odnosi Kurtija i Rame narušeni

Predsednik skupštine tzv. Kosova zatražio je od Albanije da "Kosovo" ne smatra krivim za situaciju na severu, "jer to nije"
Konjufca: Odnosi Kurtija i Rame narušeni© TANJUG/AP Photo/Andreea Alexandru

Predsednik skupštine tzv. Kosova Glauk Konjufca izjavio je da su odnosi prištinskog premijera Aljbina Kurtija sa premijerom Albanije Edijem Ramom narušeni, ali da nisu toliko pogoršani da se ne bi sreli, prenosi "Koha".

Konjufca je rekao da će se Kurti uskoro sastati sa Ramom, ne precizirajući kada bi to moglo da se desi.

Predsednik Skupštine tzv. Kosova je pomenuo "krizu" koju je, kako kaže, Kosovo imalo sa Albanijom 2017. godine.

"Imali smo krizu 2017. godine, kada se činilo da je i Albanija za razmenu teritorija na 'Kosovu'. Mislim da je ovo naškodilo 'Kosovu'. Mislim da mu je naškodila i ideja 'Otvorenog Balkana'. Zato što je to drugačije od onoga što treba 'Kosovu'. A treće što šteti Republici 'Kosovo' jeste kada smo u pravu, a ni Albanija nas ne razume", rekao je Konjufca.

Prema njegovim rečima, zatražio je od Albanije da "Kosovo" ne smatra krivim za situaciju na severu, "jer to nije".

Nemam svog pandana

Premijer Albanije Edi Rama odbio je da razgovara sa novinarima nakon sastanaka  u Prištini sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, predsednikom parlamenta Glaukom Konjufcom, kao i ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom.

Kako prenosi "Reporteri", on je novinarima rekao da ''nema svog pandana'', i da zato ne može da održi konferenciju za medije.

Aljbin Kurti, koji se nalazio u svojoj kancelariji u zgradi pored one u kojoj je bio sastanak Rame i Osmani, na pitanje novinara da li planira da se sastane sa Ramom, mahnuo novinarima, ušao u automobil i odvezao se, piše "Gazeta ekspres".

On je juče izjavio da odbija da se sastane sa Ramom, ukoliko se ne radi o sastanku dveju vlada.

Komentarišući Kurtijevo odbijanje da se sastane sa njim, Rama je rekao da se nada da Kurti nije zaboravio na tradiciju da "ako neko dođe u vaš dom, otvorite mu vrata i zabranjeno je da ga isterate iz kuće".

image