Srbija i Balkan

U školama više mesta nego interesovanja: Bez ijednog đaka 54 odeljenja

Za upis đaka u srednje škole ove godine planirano je 75.853 mesta, a malih maturanata ima oko 66.000, tako da niko neće ostati neupisan
U školama više mesta nego interesovanja: Bez ijednog đaka 54 odeljenja© M. M./ATAImages

Upis u srednje škole u prvom i drugom krugu završen je, a nevelik broj dece koja iz objektivnih razloga nisu polagala malu maturu i upisala se u srednju školu to će učiniti u avgustu.

Za upis đaka u srednje škole ove godine planirano je 75.853 mesta, a malih maturanata ima oko 66.000 tako da niko neće ostati neupisan. Takođe, po prvoj želji u srednje škole upisano je 40.014 učenika, što je 68 odsto. Po drugoj želji upisano je njih 14,35 odsto, a po trećoj 6,47 odsto.

Od 252.854 odeljenja koliko ih ima ukupno u srednjim školama u Srbiji, u 54 nije se upisao nijedan učenik u prvom upisnom roku. 

Kada je reč o obrazovnim profilima, najviše mesta planirano je u gimnazijama (24 odsto), zatim u elektrotehnici (11 odsto), u ekonomiji, pravu, administraciji, mašinstvu i obradi metala po 10, 4 odsto i na dualnim profilima 3.782 mesta.

Osnovne škole koje su završile jednu tešku školsku godinu koju je obeležilo ubistvo dece u "Ribnikaru", već se pripremaju za narednu koja počinje 1. septembra, a kako za "Večernje novosti" kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić", već se suočavaju sa problemom nedostatka nastavnika.

"Mi imamo problem da nađemo nastavnike matematike, informatike, fizike, pa i srpskog jezika", ističe Krstić i navodi da je i sve manje učitelja, iako to do sada nije bio slučaj.

On ukazuje na podatak da je ove godine nastavnički smer na Fizičkom fakultetu upisao samo jedan brucoš i upozorava da neće imati ko da predaje deci. Smatra da država treba da preduzme konkretne mere, među kojima je i podizanje plata, kako bi se ovaj veliki problem rešio. 

image