Srbija i Balkan

Brnabić potvrdila: Rušićemo neprijateljske letelice

Premijerka je istakla da je Srbija jedina zemlja na kontinentu koja ne uvodi sankcije Rusiji kao i da je naša pozicija principijelna i u skladu sa nacionalnim interesima
Brnabić potvrdila: Rušićemo neprijateljske letelice© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Migovi-29 Vojske Srbije podignuti su nakon što su bespilotne letelice snimale aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti, izjavila je premijerka Ana Brnabić za RTS.

"Tačno je, bespilotne letelice su snimale jedan položaj u našoj Kopnenoj zoni bezbednosti i naše dve kasarne i mene je obavestio predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije, on je dao nalog da se pojača policijska zaštita u vazduhu, tako da je taj nalog sada stalan, trajan i na snazi, i ostaće na snazi", navela je Brnabić.

Ona je istakla da, ako se slične situacije budu ponavljale, naša zemlja će, kao što bi uradila i svaka druga, srušiti te letelice.

Premijerka nije želela da otkrije koje zemlje su slale dronove, ali je precizirala da su uređaji snimali dve kasarne u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Položaji vojske nadzirani su, kako je ranije objavljeno, na području iznad Merdara i u okolini Raške. 

Uočeni objekti napustili su vazdušni prostor centralne Srbije pre uništenja protivvazduhoplovnim oruđem koje je naložio predsednik Vučić.

Taj incident je, kako je istakla premijerka, doveo do podizanja borbene gotovosti vojske, jer, reč je, dodala je, o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

"Verujem da postoji veza i da ima mnogo stranih faktora koji žele da znaju kakvi su naši planovi u vezi sa obezbeđivanjem Srba na KiM. Mi ćemo se kao i do sada truditi da čuvamo mir i bezbednost i da pozitivno utičemo na bezbednost", istakla je Brnabić.

Dodala je da je to u ovom trenutku izuzetno teško, jer ima ljudi koji će upotrebiti sve što se može upotrebiti da dalje destabilizuju situaciju, kao i da jednostranim potezima ugroze bezbednost, ne samo kod nas nego i šire na prostoru Balkana.

O sankcijama Rusiji: Jedini smo ostali konzistentni

Odgovarajući na pitanje koliko je naša zemlja blizu uvođenja sankcija Rusiji, premijerka je rekla "ništa dalje i ništa bliže od onoga gde smo bili nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i zaključka koji nismo ni za jotu promenili od tada."

"Jedina smo zemlja koja je u tom smislu ostala konzistentna", dodaje premijerka.

Naša pozicija je, istakla je Brnabić, prinicipijelna i u skladu najpre sa našim nacionalnim intersima, ali i sa svim principima međunarodnog prava i poveljom UN.

"Očigledno da je teško argumentovano se suprotstaviti tom stavu, pošto do sada uspevamo da ga branimo i jedina smo zemlja na evropskom kontinentu koja ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji", rekla je premijerka.

Ukazala je da ima ogromnih pritisaka na našu zemlju, i to na različite teme.

"Više ne znaju ni oni koji nas pritiskaju oko čega nas pritiskaju, pa tako nekada pritiskaju malo više oko jednog, nekada oko drugog. Sada više oko Kosova, pa ne mogu oko sankcija", navela je Brnabić.

Ona je istakla i da Srbija mora da se tretira kao poseban slučaj zbog svega onoga što je nama učinjeno.

image