Srbija i Balkan

Lajčakov plan u tri tačke: Prvi korak da preduzme Priština

Prema planu, ako sve bude kako treba, mere protiv tzv. Kosova biće ukinute, navodi "Gazeta ekspres"
Lajčakov plan u tri tačke: Prvi korak da preduzme Priština© AP Photo/Marjan Vucetic, Tanjug

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posle susreta sa prvim zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem pripremio je plan za sprovođenje tri tačke koje vode ka deeskalacije situacije na severu Kosova i Metohije, prenela je "Gazeta ekspres", pozivajući se na neimenovane izvore.

Dodaje da su navedene odgovornosti obe strane i redosled akcija za sprovođenje plana Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa postignutog u Ohridu.

Prema planu, ako sve bude kako treba, mere protiv tzv. Kosova biće ukinute.

Prvi korak trebalo bi da preduzme Priština, a tiče se povlačenja policije iz zgrada u četiri opštine na severu, dok bi gradonačelnici trebalo privremeno da obavljaju dužnosti van opštinskih zgrada, prenosi "Kosovo onlajn".

Ono što je na Srbiji da uradi jeste da obezbedi da demonstranti napuste opštinske zgrade istovremeno sa odlaskom tzv. kosovske policije.

Šef spoljne politike EU Žosep Borelj, posle odvojenih sastanaka sa Kurtijem i Vučićem 22. juna u Briselu, rekao je da bi i po mišljenju međunarodne zajednice sve trebalo da počne korakom koji bi trebalo da preduzme "Kosovo".

"Za tzv. Kosovo, da odmah obustavi policijske operacije u zgradama opština na severu i da četiri gradonačelnika privremeno obavljaju svoje dužnosti van opštinskih kancelarija. Srbija treba da obezbedi da demonstranti napuste opštinske zgrade paralelno sa odlaskom kosovske policije", naveo je on.

Prema izvorima "Gazete ekspres", navodi se da su se Lajčak i Borelj govorili o istim tačkama za sprovođenje plana.

"Dogovorili smo se o neophodnim koracima da obezbedimo efikasnu deeskalaciju situacije i kako je predviđeno zakonom, fokusiramo se na normalizaciju i sprovođenje vladavine prava", napisao je Bisljimi.

image