Srbija i Balkan

Lajčakov pokušaj da Srbima zamaže oči: Šta znače tri tačke za deeskalaciju na severu Kosova

Ako plan specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine bude sproveden, Priština će kao nagradu dobiti to što će mere EU protiv nje biti ukinute. A šta će dobiti Srbi?
Lajčakov pokušaj da Srbima zamaže oči: Šta znače tri tačke za deeskalaciju na severu Kosova© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pripremio je plan deeskalacije situacije na severu Kosova i Metohije. Navodni Lajčakov plan, koji su objavili albanski mediji pozivajući se na neimenovane izvore, sadrži tri tačke, a prva na potezu je Priština.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti trebalo bi najpre da povuče tzv. kosovske specijalce sa severa pokrajine.

Nakon toga bi gradonačelnici četiri opštine sa severa KiM trebalo da privremeno obavljaju svoje dužnosti van zgrada opština.

Treća tačka podrazumeva da Srbi prestanu da protestuju na severu južne srpske pokrajine.

Ako plan bude sproveden, Priština će kao nagradu dobiti to što će mere EU protiv nje biti ukinute. A šta će dobiti Srbi?

Lajčak potvrdio da je Kurtijev saborac

U svom planu za deeskalaciju Lajčak je samo jednu stvar preskočio, koja za Prištinu nije važna, a za Srbe je presudna - Zajednicu srpskih opština, kaže za RT Balkan bivši oficir Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan.

"Preskočio je ono zbog čega je došlo do eskalacije. Kurti je pokrenuo ovo kompletno nasilje pokrenuo i sprovodi ga sistematski samo da bi u drugi plan gurnuo zajednicu o ZSO", napominje naš sagovornik.

Isto smatra i bivši diplomata Zoran Milivojević koji u izjavi za RT Balkan ističe da su Srbi i pokrenuli bojkot izbora jer nije formirana Zajednica srpskih opština.

"Povlačenje tzv. kosovske policije je uslov svih uslova da uopšte bude deeskalacije i prestanak primene sile", kaže Milivojević.

Kurtijev plan da nasiljem i metodama zastrašivanja zaplaši Srbe ne uspeva, a tek ne bi uspeo da postoji Zajednica srpskih opština, ocenjuje Karan.

"ZSO je nešto što vraća unazad sve njegove prljave aktivnosti i u tome je suština. Kurtiju se tiho i neprimetno pridružuje i Lajčak, a to znači i sve evropske države", smatra Karan.

Analizirajući predložen Lajčakov plan vidi se da je jasno da bi, ako Kurti povuče specijalce, Srbi svakako prestali da protestuju.

Nakon deeskalacije, prema planu Zapada, trebalo bi da budu sprovedeni "bezuslovni izbori na severu", što je nemoguće, napominju sagovornici RT Balkan.

"Ne mogu da budu bezuslovni zato što ZSO mora biti obuhvaćena planom deeskalacije", ukazuje Karan koji dodaje da je plan koji je opet, kao po pravilu, na štetu Srba.

Milivojević napominje da srpska strana ima svoje uslove, a to je da se svi uhapšeni Srbi puste iz zatvora, da se povuku specijalci iz severnih opština i da bude formirana ZSO.

"Ti uslovi su relevantni i od tih uslova Srbi ne bi trebalo da odustanu", napominje Milivojević.

Naš sagovornik ocenjuje da Lajčak priča priču koja je bliža prištinskoj strani, ali to nije novost.

Više vrsta spiskova Srba

Kako kaže, Lajčak je sada potvrdio da postoji saglasnost između svega onoga što radi Priština i globalnog Zapada oko strateških ciljeva, a glavni cilj je da se prizna nezavisnost tzv. Kosova.

"Sada je jasno da Kurti ima određenu podršku, da se u stvari sa njim razgovara a da se srpski zahtevi nigde ne spominju i da srpska pozicija nije relevantna", ocenjuje Milivojević.

On dodaje da se iza svega krije namera kako bi opet bio izvršen pritisak na Srbiju da je ona strana koja opstruira i da je zato potrebno uvesti sankcije Srbiji.

"Očigledno je da je njima stalo da zaštite Prištinu i da obezbede da sistem funkcioniše, a pritisak na Srbiju se ne menja", zaključuje naš sagovornik.

Kurti je situaciju na severu Kosova i Metohije do te mere zaoštrio da su Srbi svakodnevno hapšeni i odvođeni u južni deo pokrajine. Sada više nema potrebe da primenjuje takve nasilne metode, već piše spiskove Srba, čime im crta mete, navodi Karan.

"Kurti je primenio silu, hapsi, zatvara i niko ga u tome ne sprečava. Sad više nema potrebe da to čini, dovoljno je da pravi spiskove nekakvih kriminalaca, terorista, ratnih zločinaca... Ima više vrsta spiskova i svaki Srbin će na nekom pronaći svoje mesto. Postoje spiskovi koji procure u javnost, nimalo slučajno, već da bi se zastrašili Srbi, kako bi otišli sa Kosova i Metohije", kaže Karan.

Karan dodaje da je siguran da postoje i tajni spiskovi po kojima će se Srbi hapsiti.

image