Srbija i Balkan

Gradski urbanista za RT Balkan: Šta je istina o sakrivanju klima-uređaja u Beogradu?

Rok da se sve spoljne jedinice uklone sa fasada stambenih zgrada na način da ne budu vidljive je 10 godina
Gradski urbanista za RT Balkan: Šta je istina o sakrivanju klima-uređaja u Beogradu?© Tanjug/Miloš Milivojević

Spoljne jedinice klima-uređaja moraće da budu uklonjene sa fasada svih zgrada ili da se instaliraju na način da ne budu vidljive, a rok da se sve to sprovede u delo je 10 godina.

Taj rok biće nešto kraći za vlasnike zgrada javne namene u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini kulturnih dobara i za vlasnike zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini.

Za prve taj rok biće dve godine od dana stupanja zakona na snagu, a za druge pet godina.

Ako to ne bude urađeno uslediće novčane kazne.

Ovo su novine predviđene Predlogom izmena i dopuna zakona o planiranju i izgradnji, koji je u skupštinskoj proceduri.

"Vlasnici zgrada javne namene u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini kulturnih dobara, dužni su da u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, sa uličnih fasada uklone sve spoljne jedinice uređaja za grejanje i hlađenje, odnosno da ih izmeste na način da nisu vidljive, kao i da ne vrše uticaj na neposredno okruženje", navodi se u tekstu predloga zakona.

Dodaje se i da su "vlasnici zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini kulturnih dobara, dužni da u roku od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona, sa uličnih fasada uklone sve spoljne jedinice uređaja za grejanje i hlađenje, odnosno da ih izmeste na način da nisu vidljive, kao i da ne vrše uticaj na neposredno okruženje".

Prema slovu zakona, ovu dužnost imaju i vlasnici zgrada izvan nepokretnih kulturnih dobara i zaštićene okoline kulturnih dobara s tim što oni imaju rok od deset godina da sa uličnih fasada uklone ili izmeste sve spoljne jedinice uređaja o čemu će jedinica lokalne samouprave na čijoj teritoriji se zgrada nalazi doneti opšti akt u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu zakona. Njime će se bliže urediti i način uklanjanja.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić kaže za RT Balkan da se čeka da zakon bude usvojen, nakon čega će biti formirano gradsko telo koje će se baviti pripremom pravilnika koji će ovo bliže da opiše.

"U ovom trenutku ne možemo ništa da kažemo, jer se nismo okupili da definišemo kakva će pravila biti. Obaveza svake lokalne samouprave je da preciznije odredi kako će postupati na teritoriji grada. Zakon je u skupštinskoj proceduri i kada se usvoji za otprilike mesec dana ćemo sve to da pripremimo", rekao je Stojčić.

Ukoliko ove odredbe ne budu poštovane predviđene su novčane kazne koje će za fizička lica biti od 25.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica i do 100.000 dinara.

Nadzor nad primenom odredaba ovog člana vrši organ jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove komunalne inspekcije, odnosno komunalne milicije.

 

image