Srbija i Balkan

Godišnjica srebreničke tragedije: Bećiroviću se priviđa još jedan "genocid"

Član Predsedništva BiH Denis Bećirović naglasio da "opasnost od ponavljanja genocida nije otklonjena“ te da "ideologije, politike, mediji, velikodržavne pretenzije i drugi faktori koji su ponovo prisutni – prete"
Godišnjica srebreničke tragedije: Bećiroviću se priviđa još jedan "genocid"© РТ Балкан

U Memorijalnom centru u Potočarima kraj Srebrenice danas je obeležena 28 godišnjica srebreničke tragedije i stradanja muslimana posle ulaska Vojske Republike Srpske u ovu enklavu pod zaštitom međunarodnih snaga u julu 1995. godine. Održan je komemorativni skup kome su uz brojne predstavnike zapadnih i ambasada islamskih zemalja u Sarajevu prisustvovali i član Predsedništva BiH Denis Bećirović, premijer Crne Gore Dritan Abazović a emitovane su i video poruke predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana.

Usledila je dženaza ubijenim Bošnjacima kojoj je prisustvovalo više hiljada Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i okolnih zemalja a zatim su na groblju u Potočarima pokopani ostaci 30 Bošnjaka. U Potočarima se juče pojavio i crnogorski raspop Miraš Dedeić, a skupu su prisustvovale i "Žene u crnom" iz Beograda koje su organizatori pomerili iz prostora kraj glavnog spomenika u  memorijalnom centru pa su pripadnice i pripadnici ove NVO iz Beograda transparent sa porukom: "Odgovornost", razvili na mestu gde se manje video. 

Član Predsedništva BiH Denis Bećirović rekao je na komemorativnom skupu da "nikada ne treba prestati širiti istinu o genocidu i pokleknuti pred ideologijom zla", te da "posebno poštovanje treba iskazati majkama Srebrenice koje se bore za istinu i pravdu, zaslužuju najveća priznanja i istinski su zaslužile Nobelovu nagradu za mir".

Bećirović je u svom govoru posebno naglasio da  "opasnost od ponavljanja genocida nije otklonjena" te da "ideologije, politike, mediji, velikodržavne pretenzije i drugi faktori koji su ponovo prisutni – prete".

"Izbor je jednostavan, ili kultura sećanja ili ponavljanje zla. Među nama ima onih koji ne vide i ne znaju kakva se opasnost nadvila nad BiH. Sve demokratske i patriotske snage moraju se okupiti, jer razjedinjenost može voditi u puno veće nevolje. Stoljeća iza nas isklesala su BiH kao državu svih naroda. Put u zlo je zajednički, kao i onaj ka dobru. Osudimo zlo i gradimo zajednički put u budućnost, u NATO savez i EU. Taj put je komplikovan ali on nema alternativu",  rekao je Bećirović.

Govorio je i tzv. visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit koji je najavio "intenziviranje napora u borbi protiv onih koji negiraju genocid u Srebrenici".

"Veoma sam srećan što imamo podršku Nemačke i što je ovde glavni tužitelj iz Bavarske koji će govoriti o negiranju genocida ili kako mi to u Nemačkoj zovemo negiranje holokausta i o govoru mržnje te kako to sprečiti", rekao je Šmit.

On je poslao posebnu poruku političarima u Republici Srpskoj "koji i dalje negiraju genocid u Srebrenici".

"Oni koji negiraju genocid gde god da žive i borave čine kazneno delo jer izmene zakona koje je pre dve godine doneo moj prethodnik Valentin Incko rigidno i jasno propisuju da je negiranje genocida krivično delo. Ne zaboravite da je ovo zakon koji se odnosi za celu Bosnu i Hercegovinu", zapretio je Šmit.

U video poruci koja je emitovana na velikom ekranu u Potočarima, Jakov Milatović, predsednik Crne Gore izrazio je žaljenje što zbog predstavljanja Crne Gore na NATO samitu "nije u mogućnsoti da danas poseti Memorijalni centar u Potočarima i pokloni se senima nedužnih srebreničkih stradalnika".

Sem ovog Milatović je posebno naglasio činjenicu da se „danas obeležava 28 godina od genocida u Srebrenici“.

"U jednom od najvećih zločina na prostoru Evrope nakon Drugog svetskog rata, u Srebenici su ubijeni ljudi zbog drugačijem imena, nacionalne i verske pripadnosti. Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju svojim odlukama dali su krivično – pravni odgovor u odnosu na genocid u Srebenici a svima nama ostaje ljudska dužnost da odlučno osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije“, rekao je predsednik Crne Gore u poruci okupljenim Bošnjacima u Srebrenici koji su obraćanje primili sa odobravanjem.

Poruku Bošnjacima u Potočarima poslao je i turski predsednik Redžep Taip Erdogan koji je rekao da će Turska nastaviti da radi na očuvanju mira na Balkanu.

"Turska neće dozvoliti da se ponove patnje poput genocida u Srebrenici koji je crna mrlja u istoriji čovečanstva. Uprkos odlukama međunarodnog suda, još uvek ima onih koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini, onih koji kažu da se ne kaju za počinjene zločine i onih koji podržavaju takve ljude. Govor mržnje treba ostaviti iza sebe i promovisati kulturu mira, tolerancije i pomirenja kako se patnje u Bosni i Hercegovini više nikada ne bi ponovile", rekao je još Erdogan.

Sutra pomen stradalim Srbima

Sutra, na Petrovdan, u selu Zalazje na samo desetak kilometara od Potočara biće obeležena 31 godišnjica velikog stradanja Srba u tom kraju. Na Petrovdan 1992. godine, snage Nasera Orića iz Srebrenice upale su ovo selo dok su se meštani spremali za seosku slavu i za nekoliko sati pobile i masakrirale 69 meštana, među njima mnogo žena, dece i starih ljudi.

Od brojnih predstavnika međunarodne zajednice koji su danas bili u Potočarima niko nije potvrdio dolazak sutra na Zalazje gde se obeležava godišnjica srpskih stradanja. Niko od predstavnika međunarodne zajednice, sem ambasadora Rusije u Sarajevu Sergeja Kalabuhova, nije bio ni na parastosu za 3.500 srpskih žrtava u dolini Drine u poslednjem ratu koji je održan pre desetak dana i koji je služio patrijarh srpski Porfirije. .

 

image