Srbija i Balkan

Šmit preti: Sankcije za sve koji negiraju "genocid" u Srebrenici

Do sada Tužilaštvo nije donelo nijednu presudu jer zakonska formulacija predviđa "negiranje ratnih zločina koje ima za cilj podsticanje na nasilje i mržnju"
Šmit preti: Sankcije za sve koji negiraju "genocid" u Srebrenici© Milos Tesic/ATAImages

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, ponovo je zapretio sankcijama u skladu sa zakonom za sve koji negiraju "srebrenički genocid", preneli su sarajevski mediji.

Šmit je u Memorijalnom centru u Potočarima najavio da će u Srebrenicu sutra doći glavni tužilac Bavarske sa saradnicima, za koje je rekao da su "osobe s velikim iskustvom u predmetima negiranja nacističkog holokausta", preneo je Tanjug.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je poslednjeg dana svog mandata 2021. godini nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH kojima je negiranje navodnog genocida u Srebrenici proglašeno krivičnim delom s predviđenim kaznama zatvora od šest meseci do pet godina.

Prema tim izmenjenim odredbama Krivičnog zakona BiH do sada nije doneta nijedna presuda, a iz Tužilaštva kažu da im je problem "s formulacijama", jer izmene predviđaju zakonske kazne u slučaju da "negiranje ratnih zločina ima za cilj podsticanje na nasilje i mržnju", protiv pripadnika određene etničke ili verske grupe.

image