Srbija i Balkan

Zapaljen još jedan automobil preregistrovan na RKS tablice, reagovao američki ambasador

Policija dobila dojavu u sredu u ranim jutarnjim časovima
Zapaljen još jedan automobil preregistrovan na RKS tablice, reagovao američki ambasador© Pexels

Policija tzv. Kosova saopštila je da je u sredu u ranim jutarnjim časovima dobila informaciju da je u Zubinom Potoku izgoreo automobil sa RKS registarskim oznakama.

U objavi na Fejsbuku navodi se da je policija putem telefona nešto posle pola četiri ujutru primila dojavu o paljenju vozila marke hjundai registarskih oznaka RKS, koje pripada osobi srpske nacionalnosti.

"Na lice mesta odmah su došle nadležne policijske jedinice koje su preduzele sve potrebne radnje i obavestile vatrogasnu jedinicu koja je takođe izašla na lice mesta. Policija ’Kosova’ ostaje posvećena realizaciji svojih zakonskih obaveza i odgovornosti, hitroj istrazi i rasvetljavanju ovog i drugih slučajeva podmetanja požara, koji su se desili i bili usmereni protiv privatne imovine, uglavnom vozila registrovanih sa lokalnim registarskim tablicama RKS", dodaje se u saopštenju.

Policija je pozvala sve građane na saradnju i poručila da će kontinuirano brinuti o obezbeđivanju bezbednosti svih građana, kao i o održavanju javnog reda i mira, otkrivanju ovakvih krivičnih dela i privođenju počinilaca ovih krivičnih dela pred organe pravde.

Prethodnih dana dogodilo se nekoliko sličnih slučajeva, u kojima su paljeni automobili sa oznakom RKS na tablicama.

Od 1. novembra prištinske vlasti počele su da dele upozorenja vozačima automobila koji nisu preregistrovani na RKS tablice.

SAD osudile paljenje automobila, traže odlaganje Kurtijeve odluke

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer osudio je paljenje automobila i ponovio zahtev SAD da se odloži primena odluke o preregistraciji vozila.

"SAD osuđuju paljenje ili uništavanje imovine i svaki pokušaj da se zastraše oni koji imaju ili nameravaju da dobiju automobilske tablice RKS, u skladu sa zakonom (tzv.) Kosova", naveo je Hovenijer na Tviteru.

On je ocenio da su takvi postupci "kukavički čin i krivično delo".

Hovenijer je ponovio zahtev SAD da se u potpunosti produži period primene odluke o preregistraciji vozila, kako bi tablice mogle da se zamene u periodu koji obuhvata ukupno 12 meseci, i ocenio da Priština može da produži rok.

image