Srbija i Balkan

Ustavni sud BiH razrešio dužnosti i poslednjeg srpskog sudiju

Ovaj sud odluke će donositi bez predstavnika izabranih u Skupštini Republike Srpske
Ustavni sud BiH razrešio dužnosti i poslednjeg srpskog sudijuwww.globallookpress.com © Jiri Hubatka/imageBROKER.com

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razrešio je Zlatka M. Kneževića dužnosti sudije i potpredsednika tog suda, na njegov zahtev zbog odlaska u penziju.

Knežević je izabran u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a u penziju odlazi zaključno sa 2. januarom naredne godine.

Oduku o njegovom razrešenju Ustavni sud BiH je doneo na jučerašnjoj plenarnoj sednici, a njegovim odlaskom ovo telo ostaje bez predstavnika Srba, jer je početkom novembra prošle godine penzionisan i Miodrag Simović.

Tom sudu inače nedostaje i jedan sudija iz Federacije BiH od kada je Mate Tadić otišao u penziju.

U saopštenju Suda se navodi se i da je na sednici odbijena rasprava o predlogu Kneževića za poništenje Odluke Ustavnog suda BiH od 19. juna, po kojoj odlaganje sednica više neće biti moguće.

Tom odlukom izbrisana je odredba koja propisuje da sednicama Ustavnog suda moraju prisustvovati "najmanje jedan sudija iz RS i troje sudija iz Federacije BiH".

U praksi to znači, da će Ustavni sud ubuduće donositi odluke i bez prisustva predstavnika izabranih u Skupštini Republike Srpske, što dovodi u pitanje legitimitet rada suda, koji inače postoji, uprkos tome što BiH još nema zakon koji bi uredio njegov rad.

Zbog ove odluke o izmeni Pravila NSRS je donela Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske. 

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, taj zakon je poništio, a NSRS je potom usvojila i Zakon o neobjavljivanju Šmitovih odluka u Službenom glasniku Republike Srpske.

image