Srbija i Balkan

Studentkinje iz RS izložene medijskoj hajci nastavljaju školovanje u Beogradu kao stipendisti Srbije

Slađana i Valentina biće stipendisti države Srbije i biće im obezbeđen smeštaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troškova studija snositi preduzeće "Sarajevo-gas", poručio direktor tog preduzeća
Studentkinje iz RS izložene medijskoj hajci nastavljaju školovanje u Beogradu kao stipendisti Srbijewww.globallookpress.com © Nedim Grabovica

Studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbednosnih studija Univerziteta u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić, koje su prethodnih dana bile izložene medijskoj hajci od strane kolega, ali i građana Sarajeva i Federacije BiH, školovanje će nastaviti u Beogradu, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Generalni direktor firme "Sarajevo-gas" Nedeljko Elek rekao je da će, na poziv direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu, prenosi RTRS.

"Slađana i Valentina biće stipendisti države Srbije i biće im obezbeđen smeštaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troškova studija snositi preduzeće Sarajevo-gas", rekao je Elek.

Slađana i Valentina nisu želele da se osvrću na događaje koji su se desili proteklih dana, ali su istakle da je posle svega jasno da nastavak školovanja u Sarajevu nije moguć.

Zahvalile su se na podršci direktoru agencije BIA Aleksandru Vulinu, predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, građanima Bijeljine, Istočnog Sarajeva, ali i cele Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH najavilo je juče da će formirati predmet protiv dve studentkinje iz Republike Srpske, Valentine Vujičić i Slađane Todić, zbog objava fotografija oficira Vojske Republike Srpske na društvenim mrežama, što je u Sarajevu okvalifikovano kao širenje nacionalne i verske mržnje.

Studenti Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu su u četvrtak održali protest zahtevajući da dve studentkinje iz Republike Srpske budu izbačene sa studija.

Obe devojke su nadležnim policijskim organima u Republici Srpskoj prijavile gnusne pretnje koje dobijaju, a ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić rekao je da će učiniti sve da ih zaštiti.

Studentkinje Valentina Vujičić i Slađana Todić su, kako prenosi RTRS, izložene brutalnom linču sarajevskih medija i prozivkama kolega s fakulteta zbog objava o ratnim komandatima VRS i proteranim sarajevskim Srbima.

image