Srbija i Balkan

Umesto pijeteta prema žrtvama u Srebrenici se juče čuli novi ratni pokliči i pretnje Srbima

Prema rečima profesora Perišića politika sarajevskih stranaka i njihovih glasnogovornika je realizacija njihovih ratnih ciljeva
Umesto pijeteta prema žrtvama u Srebrenici se juče čuli novi ratni pokliči i pretnje SrbimaGetty © Sean Gallup

Umesto pijeteta prema žrtvama i mestu na kojem se nalazio, Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović poslao je nove ratne pokliče i pretnje, ukazuje za RT Balkan analitičar Anđelko Kozomara.

Komemoracija u Potočarima protekla je mirno, bez incidenata, senku na taj, za porodice žrtava težak dan, bacile su zapljive poruke koje su izrekli Denis Bećirović, ali i tzv. visoki predstavnik Kristijan Šmit. 

Bećirović je tada naglasio da "opasnost od ponavljanja genocida nije otklonjena" te da "ideologije, politike, mediji, velikodržavne pretenzije i drugi faktori koji su ponovo prisutni – prete".

Prema rečima našeg sagovornika Anđelka Kozomare, nikada kao ove godine nije prisustvovalo tako malo stranih diplomata "uglavnom neki nižerangirani službenici stranih ambasada u BiH".

"Bošnjaci su, međutim, i ove godine slali iz Potočara zapaljive čak i preteće poruke, a prednjačili su Munira Subašić i Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović. On je, bez uvijanja, neskriveno, okrivio Srbiju ne samo za 'agresiju' na BiH nego i za nekakve nove pretnje komadanjem BiH, koje tobože dolaze iz Beograda. Bećirović nije štedeo ni političko rukovodstvo RS optužujući ga za sve nevolje koje su snašle ovu zemlju", navodi Kozomara, dodajući da je apsurd u toj situaciji i na takvom mestu slati bilo kakve negativne poruke:

"Umesto pijeteta prema žrtvama i mestu na kojem se nalazio, Bećirović je poslao nove ratne pokliče i pretnje. Bošnjaci su snažnom propagandom od Srebrenice napravili mit koji će još dugo opterećivati sve Srbe".

Ako je i od Bećirovića - mnogo je

I profesor geopolitike Srđan Perišić stava je da ovakvi komentari nikako nisu bili primereni, ali su od Bećirovića očekivani.

"Denis Bećirović je jedan od najekstremnijih, ako ne i najekstremniji političar u BiH. Oslanjajući se na ratnu retoriku sve vreme deluje izvan okvira Dejtonskog sporazuma i Ustav Bosne i Hercegovine. Iza toga stoje ratni ciljevi koje bošnjačka strana nije uspela da realizuje do kraja ni u ratu, kao ni 28 godina nakon završetka rata", istakao je Perišić. 

Prema rečima profesora Perišića politika sarajevskih stranaka i njihovih glasnogovornika je realizacija njihovih ratnih ciljeva: unitarna Bosna uz dominaciju Bošnjaka. Bećirović ovo promoviše sve vreme otkad je postao član Predsedništva BiH. 

"Bez obzira da li juče u Srebrenici ili pre nekoliko dana u Londonu, kada je tražio hapšnje i smenjivanje Dodika, kao i kada je tražio intervenciju NATO u BiH - on svoju agresivnu retoriku ne menja", navodi sagovornik RT Balkan. 

Govorio je i tzv. visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit koji je najavio "intenziviranje napora u borbi protiv onih koji negiraju genocid u Srebrenici".

"Oni koji negiraju 'genocid' gde god da žive i borave čine kazneno delo jer izmene zakona koje je pre dve godine doneo moj prethodnik Valentin Incko rigidno i jasno propisuju da je negiranje 'genocida' krivično delo. Ne zaboravite da je ovo zakon koji se odnosi za celu Bosnu i Hercegovinu", zapretio je Šmit.

I ostali govornici, navodi Perišić, pričali su da se dogodio genocid, a nije. Komentarišući pretnju Kristijana Šmita da će "proširiti" nametnuti Inckov zakon, on kaže: "Time Šmit najavljuje novi udar na Republiku Srpsku, jer Srbi 'genocid' ne priznaju, i argumentovano objašnjavaju da ga nije bilo".

Osim što je udario na RS i što pokušava da menja i donosi zakone, Šmit sada najavljue dopunu nametnutog zakona i na taj način ruši ustavni poredak BiH, bio on zaista visoki predstavnik, ili ne.

"Visoki predstavnici uvek govore o famoznim Bonskim ovlašćenjima, a realnost je da im Bonska ovlašćenja ne daju mogućnost da donose zakone ili bilo koga smenjuju. Takve stvari ne može da radi ni legitimni i legalni visoki predstavnik, a ne nametnuti i samozvani kao što je Šmit", ocenjuje Perišić, ističući da Šmit mašta da bude kao Pedi Ešdaun.

"Kristijan Šmit mašta da bude neki novi Pedi Ešdaun koji je poznat kao neko ko je doneo najviše zakona i smenio najviše političara u BiH. Međutim, vreme u kojem je radio Ešdaun je prošlo. Tada je Zapad bio na vrhuncu moći, a sada više nema moć da uradi bilo šta u Republici Srpskoj", poručuje Perišić. 

Omalovažavaju srpske žrtve

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić za RT Balkan navodi da stalno forsiranje dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine nije ništa drugo do pokušaj da se potpuno omalovaže srpske žrtve u srednjem Podrinju 1992. i 1993. godine.

"Ubijana su deca, žene, starci, paljena su sela. Dešavali su se strašni zločini, masakri i sve je to dokumentovano", kaže Nuždić, koji ističe da je svaka žrtva ista bez obzira na veru i nacionalnost, te da se svaka žrtva mora da se poštuje, međutim, odnos međunarodne zajednice nije isti prema srpskim i prema muslimanskim i hrvatskim žrtvama u BiH.

"Sve to na neki način šalje poruku da srpske žrtve nisu jednake kao žrtve drugih naroda. To naravno, ostavlja gorak ukus u ustima porodicama smrtno stradalih, kada vide da njihovi najmiliji nemaju isti odnos međunarodnih zvaničnika i pravosudnih institucija na nivou BiH, kao što to imaju druga dva naroda", rekao je on.

"Naime, pred Sudom BiH za zločine nad Srbima u srednjem Podrinju pravosnažno su osuđena samo četiri Bošnjaka za zločine nad Srbima i to na sramnih 29 godina zatvora. Na drugoj strani za zločine nad Bošnjacima Sud BiH osudio je 45 Srba na 650 godina", precizirao je Nuždić i zaključio:

"To nam nikako ne daje za pravo da mi, pre svega, institucionalno, ali i kao pojedinci ne negujemo kulturu pamćenja, a sve u cilju da se ovi zločini ne zaborave i naravno, nikad više ne ponove".

image