Srbija i Balkan

Dečak K. K. o pucnjavi u "Ribnikaru": Pokajao se zbog onoga što je učinio

K. K. je ispitan putem video veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu
Dečak K. K. o pucnjavi u "Ribnikaru": Pokajao se zbog onoga što je učinio© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

U okviru istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv V. K. zbog sumnje da je izvršio teška dela protiv opšte sigurnosti, danas je ispitan njegov sin, koji je 3. maja pucajući iz pištolja u OŠ "Vladimir Ribnikar" ispalio veliki broj hitaca i ubio radnika obezbeđenja i devetoro učenika, a teško ranio petoro učenika i nastavnicu škole.

"Sin osumnjičenog, koji u vreme pomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke", saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

On je ispitan putem video-veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Dečak K. K. je rekao ga je otac vodio u streljanu i da ga je između ostalog učio kako da puca, puni pištolj i menja šaržere. Dečak je kazao i da mu se otac V. K. "divio kako precizno puca", saznaje Tanjug.

Branilac V.K. Irina Borović rekla je novinarima da je dečak detaljno ispitivan oko svih okolnosti koje mogu biti važne za otkrivanje razloga zbog kojih je počinio masovno ubistvo.

"Potvrdio je ono što je otac objasnio oko čuvanja i skladištenja oružja, dakle bilo je apsolutno obezbeđeno", rekla je advokat Borović.

Kako je dodala, ne može da kaže detalje kako je dečak došao do oružja.

"Prvi kontakt sa vatrenim oružjem mu nije omogućio otac, kako se spekupisalo u medijima. Danas je izrazio kajanje zbog onoga što je učinio", rekla je Borović.

Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko javnog tužioca.

"Podsećamo da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv V. K. zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub, kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi", navelo je Više javno tužilaštvo,

Sumnja se takođe da V. K., suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i suprotno Pravilniku o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije,kako ono ne bi moglo doći u posed neovlašćenih lica, odnosno, da ga nije čuvao zaključanim i posebno odvojenim u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Zbog svega ovoga, kako se sumnja, 3. maja 2023. godine njegov sin uspeo je da nađe pištolj marke "ce-ze šedou", kalibra 9x19mm i pištolja marke "ruger em-ka" kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V. K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru u predsoblju stana.

image