Srbija i Balkan

"Kosovo" okreće leđa Turskoj? Šalju u zatvor čoveka koji je Erdoganu izručio pučiste

Jatakovanje "gulenistima" oduvek se poput tamne senke nadvijalo nad odnose Ankare i Prištine
"Kosovo" okreće leđa Turskoj?  Šalju u zatvor čoveka koji je Erdoganu izručio pučistewww.globallookpress.com © IMAGO/Turkish presidency apaima

Turska je bila jedna od prvih zemalja koje su podržale takozvanu kosovsku državnost, a danas im lažna država vraća štiteći one koji su tursku državu, odnosno predsednika Erdogana svojevremeno pokušali da ruše.

Kako drugačije tumačiti to što je bivši šef Kosovske obaveštajne agencije Driton Gaši, osuđen na četiri godine i osam meseci zatvora, jer je zgrešio tako što je 2018. godine Turskoj izručio guleniste, koji se u toj zemlji smatraju teroristima zbog pokušaja državnog udara.

Naime, prema optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova od 24. februara 2021. godine, Gaši je bio generalni direktor Kosovske obaveštajne agencije, kada su od 23. marta do 29. marta 2018. godine, prognani i izručeni državljani Turske Džihan Ozkan, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Hasan Hisein Demir i Mustafa Erden, koji su, navodno, imali legalnu boravišnu dozvolu i pravo na rad na Kosovu, i Osman Karakoje.

Nastala je i tada frka na "Kosovu", a prvi se pobunio tadašnji premijer Ramuš Haradinaj, koji o izručenju navodno nije bio obavešten. Očekivano, javila se i američka ambasada na "Kosovu", da kaže da joj nije pravo što su pučisti proterani "bez odgovarajućeg procesa".

Erdogana je tada prilično naljutilo što je Haradinaj otpustio šefa kosovskih obaveštajaca i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, pa je za očekivati da se neće dobro provesti ni Kurtijeva marionetska vlada koja će Gašija poslati iza rešetaka.

"Premijeru Kosova, po čijim instrukcijama ste preduzeli te korake? Od kada štitite one koji su pokušali puč u Turskoj? Zar ne znate da smo vas mi priznali odmah posle Amerike? Kako možete da štitite pučiste, a Turska vas je prigrlila kao brata? Platićete za to. Moja kosovska braća ne treba da daju kredibilitet premijeru kao što si ti. Moja kosovska braća, Kosovari koje ja znam, smatraće te odgovornim za ovo", pretio je tada Erdogan, a prenela "Koha".

I ne samo to, nego je turski predsednik predvideo Haradinajevu budućnost ističući da će se "karijera kosovskog premijera završiti". I završila se, zaista, samo godinu dana kasnije, kada je Haradinaj dao ostavku nakon što je u svojstvu osumnjičenog dobio poziv za saslušanje u Hagu.

Gulenisti su, čini se, oduvek bili poput tamne senke koja se nadvijala nad odnose Prištine i Ankare koji su po pravili dobri, a ovih dana, nakon što je "Kosovo" od Turske nabavilo dronove "barjaktar" - odlični.

Da li je na pomolu nova zavada i da li će Erdogan nakon presude Gašiju imati i neku prognozu za karijeru Aljbina Kurtija kome se, zbog ekstremističke politike koju vodi, već ljulja stolica?

Jer, i na primeru Švedske kojoj je Turska mesecima udarala "rampu" na članstvo u NATO-u, jasno je kao dan da je podrška gulenistima crvena linija za vlast u Ankari, i nešto što se nikako ne prašta.

Turska to nikako nije ni krila, pa je tako njen doskorašnji ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu svojevremeno otvoreno poručio "Kosovu" da se sabere i ne podržava Erdoganove neprijatelje.

"Nadam se da će se Kosovo pročistiti od nevernika. Naša kosovska braća treba da nađu mir, ali bez obzira – bilo na Kosovu, ili u nekoj drugoj zemlji, mi nećemo dozvoliti da se izdajnicima pruža utočište. Ovo nije mešanje u njihove unutrašnje poslove. Kosovo ne treba bude jatak izdajnicima koji su pokušali državni udar u Turskoj. To očekujemo od prijatelja", jasan je bio Čavušoglu.

Zašto bi, međutim, kosovski Albanci rizikovali kvarenje odnosa sa tradicionalnim prijateljem?

Pokušavaju li, možda, prištinske vlasti, smeštajući Gašija u zatvor, da otople odnose sa Amerikom, koji su inače neuobičajeno zategnuti nakon Kurtijevog divljanja na severu?

Jer, jasno je da su Zapadni saveznici Ankare na strani Fetulaha Gulena, koji je u noći između 15. i 16. jula 2016. godine državnim udarom upravljao iz Pensilvanije, gde i sada mirno živi u svojoj vili. Zbog navodnog nedostatka dokaza, SAD uporno odbijaju da Ankari izruče i više od 200 drugih terorista kojima bi Turska da sudi.

Nekadašnji šef turskih obaveštajaca Ismail Haki Pekin pre nekoliko godina je istakao da FETO koji za Balkan predstavlja ozbiljnu pretnju, ima i ozbiljnu strukturu kako na Kosovu, tako i u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

"Ono što se juče desilo Turskoj može se desiti i ovim zemljama. Oni i tamo mogu povlačiti poteze poput izazivanja državnog udara i unutrašnjih sukoba. Zato što ovu organizaciju koriste Sjedinjene Države", rekao je Pekin, podvlačeći da SAD guleniste mogu da nateraju da urade šta god žele, a žele da Balkan bude pod američkom kontrolom.

Možda je, presuda protiv Gašija, i spremnost Prištine da izda svoje saveznike, još jedan dokaz te "mnogoprste" američke ruke koja upravlja lažnom državom?

image